Gigatüntetés az SZFE előtt (cikkünk folyamatosan frissítve)

Cikkünk folyamatosan frissül.

22:23

A tüntetők egy nagyobbik része elindult haza, a többiek a helyszínen tüntetnek. A hangosbemondókból kórusok szólnak. A tüntetésnek hivatalosan vége.

Az SZFE épületében kb. 200 diák továbbra is az épületbe marad és tüntetnek továbbra is.

Elvileg holnap váltják egymást többen is.

 

21:52

A Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egyeztetést kezdeményezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) helyzetéről.

A Magyar Rektori Konferencia pénteken azt közölte az MTI-vel, az egyeztetésre – amely szeptember 8-án lesz az ELTE-n – szóló meghívást az egyetem vezetése, az egyetem fenntartójának vezetője és az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetője is elfogadta a meghívást.

Az egyeztetést azért kezdeményezte a két szervezet, mert úgy látják, hogy az “erősebb kijelentések” inkább mélyítik a szakadékot a fenntartó és az egyetem között, a megoldáshoz pedig párbeszédre van szükség.

A struktúraváltást mindkét szervezet előremutató folyamatnak tartja, azonban határozott álláspontjuk, hogy csak akkor vezethet eredményre, ha a fenntartó és az egyetem is azonos elképzelések mentén kezdi meg az együttműködést, egyébként az egyetem és a hallgatók is sérülnek a folyamatban, tették hozzá közleményükben

Az SZFE vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal tisztségéről, attól a naptól az intézmény fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, a kuratórium elnöke pedig Vidnyánszky Attila.

Arról, hogy Vidnyányszky Attila hogyan foglalta el az intézményt, korábban részletesen is írtunk. Az intézmény vezetése Vidnyánszky kinevezése óta lemondott, az egyetem Vas utcai épületét pedig diákok foglalták el, akik csak akkor hajlandóak távozni, ha lemond az új, a NER által kinevezett kuratórium. A hallgatók vasárnap élőláncot is szerveznek az SZFE és a Parlament közé, péntek délután pedig szimpátiatüntetés zajlik majd az épület előtt.

Arról, hogy az SZFE siettetett és az érintettek részéről nem támogatott modellváltása hogyan került egyszer már szóba a Rektori Konferencia tagjai előtt június végén, Upor László számolt be az SZFE rendkívüli hírlevelében, érdemes az egészet hosszabban idézni:

„Június utolsó napján az az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartotta tisztújító plenáris ülését a Magyar Rektori Konferencia (MRK). A teljes magyar felsőoktatási intézményrendszer képviseletét ellátó szervezet plénumát a 64 rektor(i feladatokat ellátó egyetemi vezető) alkotja. Az ülés fő feladata az éves beszámoló elfogadása és az új vezetőség megválasztása volt. Vendégként megjelent és felütésként előadást tartott Palkovics László miniszter. A véletlen – a pulpitus tájolása és a díszterem ülésrendje – úgy hozta, hogy jegyzeteiből felpillantván azonnal e beszámoló szerzőjére esett a díszvendég pillantása. Nem tudni, vajon eleve így tervezte-e, vagy remek helyzetfelismerése és ösztönei diktálták, mindenesetre a „modellváltás” előnyeit és szükségességét kidomborítani hivatott félórás beszéd első jónéhány percét egyedül az SzFE-nek szentelte. Derűs hangnemben felidézte előző heti találkozónkat, illetve a hallgatókkal folytatott „párbeszédét”, és némiképp színpadias értetlenséggel kommentálta, hogy van egy (egyetlen!) olyan intézmény, amely nem látja (még) be, micsoda áldást hoz az alapítványi átállás. És persze megismételte azt a könnyeden férfiasnak vélt fordulatot, hogy ő bizony nagy örömmel invitálná személyesen a kuratóriumba Udvaros Dorottya művésznőt. A továbbiakban a jól ismert táblázatokkal és ábrákkal illusztrálva ecsetelte a modellváltás – illetve a „fokozatváltás a felsőoktatásban” – előnyeit és máris szemmel látható eredményeit. Beszédét befejezvén a miniszter – és a kíséretében érkezett Bódis József államtitkár – távozott, úgyhogy örök talány marad, akadt-e a jelenlévők között, aki lényegi kérdést tett volna föl – netán kommentárt fűzött volna az elhangzottakhoz. 

Az éves beszámoló elfogadása után soron kívül szót kért Bolvári-Takács Gábor, a Táncművészeti Egyetem rektora, a Művészeti Egyetemek Rektori Széke (MERSz) elnöke. Messziről indított példázata végén azzal zárt, hogy az SzFE átalakításának erőltetett tempója káros, hiszen semmiféle átalakítás nem lehet igazán eredményes, ha nem áll rendelkezésre elég idő az érésre. Bolvári rektor e hasznos felvezetése után könnyű volt szólásra emelkednem. Az MRK deklaráltan az egyetemek érdekvédelmét szolgáló szervezet, a miénkhez hasonló modellváltás pedig hamarosan a teljes felsőoktatásra kiterjed – legalábbis a tervek szerint. És miután nagyon nem mindegy, hol miképp megy végbe, kötelességemnek éreztem, hogy megszólaljak. Megerősítettem, milyen káros és veszélyes az indokolatlan sietség. Felidéztem, hogy az egyetem ellen régóta folyó kampány rendkívül rossz atmoszférát teremt, a folyamatos hitelrontás hatalmas károkat okoz, a fenntartó tiszta szándékainak legalábbis ad némi vajszínű árnyalatot, az SzFE közösségének pedig minimális esélyt sem nyújt arra, hogy az esetleges előnyöket meglássa. Sokadszor elismételtem, hogy valódi demokráciában az érintettek résztvevői, nem pedig elszenvedői az efféle átalakulásnak. Igyekezzünk, hogy ne az utóbbi legyen a jellemző – erre próbáltam kifuttatni a monológomat. Alig három nappal a borítékolható kimenetelű parlamenti szavazás előtt nem várhattam, hogy az MRK bármilyen akciót, vizsgálatot vagy nyilatkozatot akár csak fontolóra is vesz, nem számítottam semmiféle közös kiállásra, de őszintén meglepett a tökéletes visszhangtalanság, a termet megülő – akkor közömbösnek ható – csönd. Kérdés, kommentár nem hangzott el. 

Annál váratlanabb volt, hogy az ülést követő közös vacsorán mennyi panasz és biztatás, mennyi egyetértő és együttérző megjegyzés hangzott el a kisebb asztaltársaságoknál – szinte mindenki szájából. Különös érzés volt: sokkal inkább elszomorító, mint megnyugtató.”

21:37

Vannak páran az SZFE előtt, és vasárnap még többen lesznek, mert már 12 ezren jelezték, hogy érdeklődnek a vasárnapi tiltakozás iránt!

Részletek itt a vasárnapiról: https://www.facebook.com/events/348853782923428

 

21:35

A délutáni több ezres kép.

 

SZFE tüntetés./Kép. Jámbor András
SZFE tüntetés Budapesten.

21:29

A Pa-Dö-Dő zenél az SZFE épülete előtt.

„Mindig kell egy jóbarát” – énekelte a veterán popduó.

A fellépést ebben az élő közvetítésben lehet(ett) elcsípni, a péntek este zajló SZFE melletti tüntetés során lépett fel a veterán popduó.

 

A Pa-Dö-Dő lányzenekar énekel az SZFE épülete előtt Budapesten.
A Pa-Dö-Dő azaz Falusi Mariann és Lang Györgyi lányzenekar énekel az SZFE épülete előtt Budapesten.

 

21:25

Szeged!! #SZFE!!! Csoportkép!! #THEALTER Kép. Ambrus Dóra

21:23

A Vas utcában az SZFE előtt még mindig több mint 15 ezren tüntetnek.

A BRFK a helyszín körülbelül 600 rendőrrel biztosítja.

 

21:21

Szolidarítás az SZFE mellett./Kép és FORRÁS: ÖRKÉNY SZÍNHÁZ / FACEBOOK

21:11

Egyetemfoglalók dicsérete

 

Augusztus végéről szeptember elejére a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elfoglalták az egyetemüket. Így tiltakoznak megannyi fejlemény ellen: az intézmény magántulajdonba kerülése, az önkényes vezetőség és a kuratórium (többek között Vidnyánszky Attila minisztériumi kinevezése), a jogkörök elvétele ellen. A fórumaikon megfogalmazták a szabályaikat és a követeléseiket, majd elbarikádozták magukat – mint a sajtóból megtudhattuk, „hermetikusan”, pontosabban a belépőket gondosan szelektálva.

Lényegi kérdések vannak terítéken: a közjó, a delegálás demokratikus volta, a döntéshozatal önállósága és szakmaisága (lásd mindenekelőtt a Hallgatói Szakszervezet Mércémegjelent cikkét.)

Hogy miért jelenik meg a magántulajdon kérdése az egyetemfoglalók állásfoglalásában? A 444 videójában hallható Németh Gábor, amint arról beszél, hogy noha az intézményeket a nagytőkések szokták kisajátítani, a mostani budapesti helyzet más: még csak magánpénzről sincs szó, a kormány a klienseinek szolgáltatja ki az egyetemet.

Értsük jól, hogy mi történik. Az egyetemi tudás közjó, elvben mindannyiunké, commons. Ami zajlik, az nagyon hasonló ahhoz, amit Ferge Zsuzsa perverz újraelosztásnak nevez. Igenis, a javak és a szolgáltatások redisztribúciója nagyban zajlik, de alantas módon: a kivételezett nagyurak, valójában vazallusok számára.

Az egyetemisták voltaképpen nem foglalták el az egyetemüket. Dehogyis. Mindig is az övéké volt, most csak elárulták a titkukat. A lázadásuk nem fausti módon romboló, hanem igenlő. Azt mondják: „igen, a miénk, ragaszkodunk hozzá”. A közjó attól „közjellegű”, hogy már mindig is a miénk, ha ez olykor homályban is van.

Ami a kereslet–kínálat–ár piaci mechanizmusai által előállítottnak tűnik, az valójában csak az eleve meglevő társadalmi gazdagságra építhet. Különleges többletfolyamatok kellenek ahhoz, hogy elveszítsük, ami a miénk. Ugyanez érvényes az államra: legfeljebb csak építhet arra, amit a közösség ereje megteremt, a közös gazdagságra. Lázadni most annyi, mint gátat szabni a kiárusításnak és a piacosításnak, az önkényes vezetőségnek, az elfogadhatatlan felügyeletnek.

KEDDEN DÉLELŐTT AZ ALÁBBI TÁBLÁT TETTÉK KI A HALLGATÓK A BEJÁRATRA. kép. blikk.hu

 

A budapesti egyetemfoglalók bázisdemokratikusan szerveződve hozták meg döntéseiket, ekképpen foglaltak állást. Igyekeztek teljes létszámban dönteni, maradéktalanul inkluzívan eljárni. Munkacsoportokat működtettek, és gondosan felkészültek a bentlakásra.

Mindez egyértelműen arra emlékeztet, ami évek óta zajlik világszerte: Írországtól Indonéziáig, Németországtól Nepálig. Rendre a piacosítással és az ennek érdekében történő állami beavatkozással szemben. És ne feledkezzünk meg a régióról, mindenekelőtt a győzedelmes horvátországi diákokról.

A belgrádi Bölcsészettudományi Kar blokádja 2011-ben az éppen Belgrádban előadást tartó, a diákok által meghívott Tamás Gáspár Miklós beszédével vette kezdetét (angol nyelven, meghallgatható itt). És ne feledkezzünk meg a 2012-es magyarországi egyetemista tüntetésekről és egyetemfoglalásokról. Egy mostani pannón ezt olvashatjuk: „MÁSODIK MAGYAR EGYETEMFOGLALÁS”. Természetesen tudják, mely küzdelmekbe illeszkedik az övéké.

 

20:22

Szeptember 1-e óta ők állnak ki az SZFE mellett

Szeptember 4.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói

úgy vették át a diplomájukat, hogy a maszkokon az SZFE-t védő szimbólum volt:

 

Fotó: Oláh Gergely Máté

Örkény Színház

 

Szolidaritásunkat fejezzük ki az SZFE hallgatóival!#freeszfe

Posted by Örkény István Színház on Friday, September 4, 2020

Zeneakadémiai hallgatók,

akik az SZFE-sek sajtótájékoztatójának végén felvonultak és hosszan énekeltek:

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata egyébként hivatalosan nem áll ki az SZFE-s hallgatók mellett: rövid időre felkerült a nevük egy petícióra, de a HÖK elnöke a 444-nek megírta: „félreértés történt, mert a szóban forgó petíció aláírása a szervezet nevében nem történt, az LFZE HÖK nevének felhasználását nem engedélyeztem az aláírók sorába bekerüléshez.”

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a pozsonyi előadó-művészeti akadémia, a VSMU,

az első felsőoktatási intézmények, ahol a vezetőség is kiáll az SZFE mellett.

Szeptember 3.

 • PTE BTK Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszék oktatói
 • ELTE Néderlandisztika
 • ELTE Romanisztikai Intézet és az Egyetemközi Francia Központ oktatói
 • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, kutatói és munkatársai
 • Jogászok és joghallgatók
 • Filmkritikusok
 • Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia
 • Orlai Produkciós Iroda
 • A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar jelenlegi és egykori hallgatói

A kaposvári harmadéves színészhallgatók videóban,

számos más jelenlegi és volt hallgató, köztük a Vidnyánszky-osztályok tagjai pedig nyilatkozatban.

ÁllásfoglalásA Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – a Magyar Művészeti Kar és a Román Művészeti Kar – oktatói…

Posted by Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – Stúdió Színház on Friday, September 4, 2020

Deutschen Schauspielhaus, Hamburg, az egyik képen a legjelentősebb európai rendezők egyike, Christoph Marthaler:

 

Posted by Deutsches Schauspielhaus in Hamburg on Thursday, September 3, 2020

Szeptember 2.

Az SZFE HÖK petícióját aláíró 14 ezer ember, és az alábbi szervezetek:

 • Hallgatói Szakszervezet
 • Átrium
 • Maszk Egyesület, Szeged
 • Stúdió K Színház
 • Trafó
 • ESZME – Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete
 • Revizor – A kritikai portál
 • Színház folyóirat
 • Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány
 • Placcc Fesztivál
 • Színházi Dramaturgok Céhe
 • Ernst Busch Hallgatói Önkormányzata, Berlin

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata szolidaritásból elszalagozta a bejáratot:

Fotó: aHang
 • Még 150 író, köztük Bodor Ádám, Egressy Zoltán, Kukorelly Endre, Nádasdy Ádám, Tóth Krisztina, Visky András.
 • Sok-sok felolvasó az egyetem előtt
 • 250-300 pécsi civil
 • Magyar Filmművészek Szövetségének elnöksége: Tarr Béla, Hermann Krisztina, Báron György, Kende János, Szomjas György
 • Prágai filmfőiskola hallgatói
 • AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozat

 

Szeptember 1.

Fotó: urfip

A noÁr klipje

 

 

Az Örkény és a Katona, ahol az előadások végén egyetemisták énekelnek a színpadon

19:28

Kapcsolódó

Több mint ezer zenész, énekes és színművész állt ki az SZFE mellett

Megható köszöntő Korda Györgytől. VIDEÓ

 

19:25

Frissítés (14.57): Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke néhány karton ásványvizet vitt az egyetemfoglaló hallgatóknak. A Mércének elmondta, neki is nagyon jól esett, hogy amikor a Suzuki gyárnál kiláncolta magát, akkor vizes törülközőt és ásványvizet vittek neki a támogatók. Komjáthi elmondta, szolidáris mindenkivel, akit ez a rendszer megtaposott és megpróbál ellehetetleníteni, és kitartást kíván az SZFE diákjainak.

Frissítés (13.25): Iványi Gábor is ott van az SZFE épülete előtt, ugyanis meglátogatta a hallgatókat. A Mércének azt nyilatkozta, szerinte kötelessége lenne mindenkinek odamennie az egyetemhez, akiknek fontos Magyarország jövője.

A lelkész úgy véli, nincs olyan európai érték, amit az elmúlt 10 évben a kormány le ne rombolt volna, az akadémiától kezdve a sajtón át az egészségügyig, pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie.

„Többre tartják a versenylovaikat, és azoknak a gyógyfürdőben való áztatását, mint mondjuk a szegény gyerek oktatását, akiktől elvonják a pénzt”

– tette hozzá Iványi, aki maga is érintett a kérdésben, ugyanis az általa vezetett Magyar Evangélikus Testvérközösség hátrányos helyzetű településeken működetett iskoláitól jelentős támogatásokat vont meg a kormány napokkal ezelőtt – több más oktatási intézménnyel együtt.

A lelkész úgy fogalmazott: mégis miféle művészetre nevelés az, ahol elveszik az egyetem autonómiáját? Szerinte tiltakozni kell, ameddig lehet, mert előbb-utóbb össze kell omlania „ennek a szörnyűségnek”.

 

Nem sokkal később Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője is megjelent az egyetemnél, és egy téglát hagyott a bejáratnál „A fél ország már a tiétek. A másik felét nem adjuk.” felirattal. A helyszínen nyilatkozva elmondta, csak akkor lehet megdönteni a kormányt, ha mindazok mellett kiállunk, akikre a hatalom rátámad a következő másfél évben.

Korábban írtuk:

Az egyetemfoglalásról először kedd reggel az ATV Start című műsorában beszélt Szurdi Panni hallgató és Németh Gábor lemondott rektori tanácsadó, majd pedig az egyetem is feltöltött egy videót arról, ahogy megtelt az épület diákokkal az éjszaka folyamán. Minderre azután került sor, hogy hétfő este nagyjából ezren tüntettek az SZFE alapítványi tulajdonba helyezése ellen.

Mérce tudósítója jelenleg is az egyetem épületénél van, ahol a foglalásban résztvevő diákokkal beszélt.

Csernai Mihály HÖK-elnök lapunknak elmondta, az akció célja, hogy olyan emberek ne jussanak be az épületbe, akiket nem akarnak az egyetem területén látni.

Másrészt a hallgatók azt szeretnék, ha komolyan vennék azokat a garanciákat, amiket az egyetem követel. Az SZFE ugyanis hajlandó lett volna belemenni a modellváltásba, ha teljesülnek azok a  kéréseik, amelyek továbbra is biztosítják az intézmény függetlenségét. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban ezeket egytől egyig figyelmen kívül hagyta, Vidnyánszky Attila kormányközeli kuratóriumi elnök pedig a szenátus szerint úgy írta alá az SZFE autonómiáját megsemmisítő dokumentumokat augusztus 24-én, hogy abba az egyetemnek már nem lehetett beleszólása.

Videólejátszó

00:00
01:47

Csernai megjegyezte, főleg a kurátort nem akarják beengedni, mert a kuratórumi tagok az elmúlt időszakban olyan negatívan nyilatkoztak az egyetemről, és nem is egyeztettek velük, hogy ez alapján nem szeretnék, hogy bemenjenek a campusra. A HÖK-elnök hozzátette, hallgatói fórumot tartanak a nap folyamán, amelyről délután 3-kor fognak részletesen beszámolni.

19:20

ÉLŐ közvetítés!

Az SZFE és a kultúra függetlenségéért szervezett tüntetés. Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Friday, September 4, 2020

19:18

A hétfői egyetemfoglalás óta folyamatosan érkeznek a szolidaritási nyilatkozatok a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatához. Az egyetemet elfoglaló hallgatók mellett áll immáron több mint ezer zenész, 160 magyar író és költő, a CEU szenátusa, az ELTE több tanszéke, a Hallgatói Szakszervezet, a Corvinus több mint 800 hallgatója, a Magyar Helsinki Bizottság, Kaposvári Egyetemen végzett, illetve még ott tanuló színművészek, a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete, magyar jogászok és joghallgatók, a MOME Hallgatói Önkormányzata és az egyetem munkatársai, a Miskolci Nemzeti Színház, a Színházkritikusok Céhe, az Auróra és még nagyon sokan mások.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem végzősei ma az SZFE-t támogató maszkban vették át diplomájukat, illetve az egyetem bejáratára kifüggesztett molinókkal is szolidaritásukról biztosították a színművészeti hallgatóit:

FORRÁS: HVG

„Vidnyánszkyék nem preferálják a demokráciát, és ez tűrhetetlen. Minket a művészet érdekel és ezért élünk. Csak a művészet szabadsága fontos, ez egy nagyon nemes ügy„

– mondta a Mércének a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik demonstrátora, aki szerint természetes, hogy kiállnak az SZFE-sekért, és biztos benne, hogy ők is ugyanezt tennék fordított esetben.

A napokban magyar zenészek is petíciót indítottak SZFE-ért, amit már több mint 1300-an írták alá. A zenészek határozottan tiltakoznak az egyetem

„agresszív átalakítása, alapítványi, azaz magánkézbe adása és autonómiájának drasztikus felszámolása ellen. Szolidárisak vagyunk az egyetem hallgatóival, a lemondott szenátus és vezetőség tagjaival.”

Ma délután zeneakadémisták szerveztek közös éneklést az SZFE előtt, hogy kifejezzék szolidarításukat az egyetem hallgatóival és oktatóival. Erről készült felvételünk itt látható:

Sokan az hétfői egyetemelfoglalás jelképévé vált piros-fehér szalaggal jelzik, hogy az SZFE mellett állnak.

A MOME Hallgatói Önkormányzata az alábbi fotó mellé azt írta:

„Bár a mi lezárószalagunk csak jelképes, át lehet lépni, de a jelenlétét, amíg nem vagyunk szabadok mindannyian, mindenhol lehet érezni. Kitartás!”

Az Örkény Színház szintén szalaggal „díszítette„ ki épületét, egy molinón pedig azt üzeni a társulata: „Adják vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiáját!„

FORRÁS: ÖRKÉNY SZÍNHÁZ / FACEBOOK

Az elmúlt órákban a határon túlról is érkeztek állásfoglalások.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem jelenlegi és egykori hallgatói közös nyilatkozatukban azt írják:

„Hiszünk az egyetemi autonómiában, amelyet az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezésének módja súlyosan sért. Kiállunk barátainkért és kollégáinkért! Kiállunk egymásért!”

Az SZFE hallgatói hétfőn utcabál-demonstrációval búcsúztatták az egyetemet, majd kedd reggelre elfoglalták a Vas utcai épületet. Az akció célja, hogy megakadályozzák a kormány által kinevezett új vezetőség épületbe való bejutását.

A hallgatók vasárnapra élőláncot hirdettek az SZFE és a Parlament közé, hogy stafétaként juttassák el a Vas utcából a Parlamentig az általuk megfogalmazott Magna Charta Universitatis nevű szöveget. Az egyetem Szentkirályi utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE kiskörúti kampuszát, a Corvinust, valamint a Károly Gáspár Református Egyetemet is. Az akcióhoz 5000 emberrel számolnak, ehhez kérik valamennyi támogatójuk részvételét.

A berlini Freie Ungarische Botschaft – melynek missziója a demokratikus jogállam helyreállítása és a szolidáris társadalom megteremtése Magyarországon, külföldről – ezzel egyidőben szolidarítási tüntetést hirdetett meg.

 

19:15

Kitértek arra is, hogy a kuratórium azzal vádolja őket, hogy nem hajlandók a párbeszédre, erre válaszképp a hallgatók képviselője elmondta,

„szerintünk párbeszéd csak egyenlő felek között jöhet létre.”

A hallgatók véleménye szerint az Országgyűlés olyan törvényt fogadott el, melynek fényében az egyetem a Magna Charta Universitatis szellemével ellentétes módon működhet.

 

A hallgatók vasárnapra élőláncot hirdettek az SZFE és a Parlament közé.

 

Céljuk, hogy stafétaként juttassák el a Vas utcából a Kossuth térre a dokumentumot, hogy az Országgyűlésben is olvashassák, mégpedig úgy, hogy az élőlánc érinti az egyetem Szentkirályi utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE kiskörúti kampuszát, a Corvinust, valamint a Károly Gáspár Református Egyetemet is. Az akcióhoz 5000 emberrel számolnak, ehhez kérik valamennyi támogatójuk részvételét.

A mai nap korábbi fejleménye, hogy az SZFE doktori tanácsa kijelentései miatt alkalmatlannak minősítette Vidnyánszkyt az intézmény kuratóriumának, vagy bármi más nemzeti, és/vagy oktatási intézmény vezetésére az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elhangzott kijelentései miatt.

A Nemzeti Színház a kormánynál jól fekvő igazgatója az alábbi szavakkal illette Karsai Györgyöt, az egyetem tanárát:

„Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő.”

A doktori tanács szerint azonban épp ezen kirekesztő mondataival teszi magát méltatlanná Vidnyánszky az egyetem vezetésére.

A Szín- és Filmművészeti Egyetem privatizálásáról nyáron hozott törvényt a kormány, a fenntartó alapítvány kuratóriumába pedig kizárólag olyan embereket ültettek, akik a kormánynak megfelelnek, az egyetem polgárainak azonban a legkevésbé sem.

Azóta széles körű tiltakozás bontakozott ki, melynek során többek között több tüntetés, nyilatkozatok sokasága és egy máig tartó egyetemfoglalás formájában tiltakoznak az egyetem polgárai, a szakma, és a társadalom széles tömegei az SZFE privatizálása és elfideszesítése ellen. Amennyiben többet szeretnétek megtudni az ügyről, kattintsatok ide.

 

19:06

Bródy János énekel.

19:04

– áll a tüntetés Facebook-eseményének leírásában. A demonstráción felszólal:

 • Iványi Gábor
 • Fullajtár Andrea
 • Lázár kati
 • NoÁr
 • Szalay Kriszta
 • Szirtes Ágnes
 • Bíró Kriszta
 • Galkó Balázs
 • L. Ritók Nóra
 • Setét Jenő

A tüntetésről Facebook-oldalunkon élőben közvetítünk, cikkünkben pedig folyamatosan beszámolunk majd a demonstráció történéseiről.

 

18:52

Az Iványi Gábor által alapított Oltalom Karitatív Egyesület szervezett péntek este fél hatra tüntetést a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete elé. Az esemény leírásában így fogalmaztak:

A kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését csökkentette a felére. A MET iskolái, az Igazgyöngy tanodái és az Ámbedkár Iskola fennmaradása is kérdésessé vált a döntés után. Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában! Az SZFE tüntető diákjai szolidaritásukról biztosítottak minket, álljunk ki értük Mi is! Álljunk ki együtt mindazokért, akik nem tudnak kiállni magukért! Legyünk hangosak azokért, akik hangját nem hallják meg a Parlamentben!

Helyszínen levő tudósítónk szerint pár százan gyűltek össze a Vas utcában. Már a kezdés előtt legalább annyian gyűltek össze, mint a két nappal korábbi demonstráción.

 

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

 

Miután Bródy János dalokat adott elő, az első felszólaló, Iványi Gábor lelkész arról beszélt, hogy az SZFE diákjai valódi kockázatot vállaltak, amikor kiálltak a szabadságukért. Szerinte bátor a hallgatók kiállása, mert a hatalom haragjára egészen biztosan számíthatnak.

18:09

„Csend van”

A lelkész megjegyezte, hogy diákok és mesterek egyaránt kiálltak az SZFE-ért, utóbbiak azzal, hogy nem vállalták tovább az oktatást, mert nem akarják, hogy beleszóljanak a munkájukba.

És ugyan sokan kiálltak az SZFE mellett, de Iványi megjegyezte hogy az akadémikusok, az egyetemek, a Magyar Rektori Konferencia viszont hallgat.

Pókhálós csend van, de ezt a csendet ennek a közösségnek meg kell törni!

– fogalmazott Iványi Gábor.

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

A lelkész szerint színházat játszanak a politikusok, az ellenzékiek is, és azt nézik, hogyan harsoghatnák túl a másik oldalt. A politikusok nem hoznak szerinte valódi áldozatot, csak az egymás elleni játszmákra koncentrálnak.

Ébresztőt fújtatok a politikusoknak, hogy valódi áldozatot kell hozni

– mondta az SZFE-seknek Iványi.

 

17:56

Szabadságszerető emberek

 

Fullajtár Andrea színész, az egyetem oktatója felolvasta A szabadságszerető ember politikai tízparancsolatát Bibó Istvántól.

Szirtes Ági színművész azzal kezdte, hogy meghajtja magát az SZFE hallgatói előtt, akik kiállnak az igazságért, példát mutatva ezzel. A színésznő arról beszélt, hogy nem hitte volna, hogy visszajönnek azok az idők, amikor a legelesettebbektől vesznek el a hatalmasok.

L. Ritók Nóra „21 év óta képviseli a gyerekszegénység ügyét”, és szerinte egyre nehezebb ez a munka. Azt mondta, a szegregáátumokat érti, hogy ott miért nehéz az élet, de a döntéshozói szintet nem érti: szerinte ahol van erőforrás, hatalom, ott felelősségnek is lennie kellene, hogy értsék, mivel járnak a döntéseik.

Szerinte ő már csak a „megtűrt” kategóriába is alig fér bele a kormány szemében, míg korábban valamiféle szakmai alapon támogatták. Az Igazgyöngy alapítvány támogatásait ugyanis megfelezte idén a kormány.

17:28

Elkezdődött az SZFE épülete előtt a gigatüntetés.

Becslések szerint 15 ezer ember van a helyszínen, de sok diák az SZFE épületében van benn.