Gondosan kiválogatott, részben fizetett, többnyire vénasszonyokból, vénemberekből álló közönsége előtt beszélt a gazda

0

Nagyjából annyian voltak kíváncsiak Orbán Viktorra az idei október 23-án, ahányan egy közepesen erős NB1-es fordulóra hajlandóak kimenni egy didergősebb őszi hétvégén, de az Andrássy útra kilátogatott 10-12 ezer ember legalább felének csalódnia kellett, mivel alig néhány ezer kiválasztott élvezhette közvetlen közelről a miniszterelnök ünnepi beszédét.

Hosszú évek óta gyakorlat, hogy a helyi fideszes pártirodák és szervezők előre igyekeznek kiválogatni azokat a szimpatizánsokat, akikkel ki mernek állni a kormány elé egy-egy nagyobb rendezvényen. Mára annyi változott csak, hogy a lebonyolítás is hozzásimult politikai elvárásokhoz. A kivezényelt rendőrmobilokban állomásozó sok száz járőrre inkább csak statisztafeladatok hárulnak, a bejáratnál valtonos emberek ellenőrzik a karszalagokat.

A nézősereg komplett szakaszokban érkezik a „Szabadság napjára” keresztelt rendezvényre, a frissen hajléktalanított Hunyadi térről 8-10 profin felszerelt fémdetektoros kapun. Többen a helyszínen szembesülnek azzal, hogy a program nem nyilvános – köztük egy pórult járt édesapa is, aki lakcímkártya híján nem tud bejutni a kislányával.
Az apró ellentmondások nem zavaróak, hiszen a közönség csak Orbán Viktorra várt, miatta jött el az Andrássy útra, amit jelez az érkezését övező tapsvihar is. Szelfik, videók készülnek, egy-egy „viktor-viktor” rigmus is elhangzik, de a lelkesedés nem tart ki soká. A kifejezetten lassan induló Orbán-beszéd végére elzordul az idő, a leglelkesebbek is egyikről a másik lábra állnak, és érzi ezt a főszereplő is, aki magához képest visszafogott hosszúságú beszédet mond, nagyobb meglepetések nélkül, majd fut ugyan néhány tiszteletkört, aztán kissé átfázva inkább sietve el is hagyja a porondot. A kormánynak másfél óra, alighanem rekordidő alatt sikerült letudni a kötelező hivatalos ünnepséget, saját maguk és az egybegyűltek nagy megelégedésére.
Forrás: és bővebben: 444/https://444.hu/2018/10/23/gondosan-valogatott-kozonseg-elott-unnepelte-orban-a-szabadsag-napjat
[xyz-ihs snippet=”olkt”]