Gonosz űző szertartást tartott egy katolikus pap Orbán Viktor irodájánál

A keresztény hagyományoknak megfelelően vízkereszt napján idén is sor került a miniszterelnök hivatalának otthont adó Karmelita kolostor házszentelésére. Erről a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta az állami hírügyökséget. A népi hagyomány a házszentelésnek gonoszűző jelleget tulajdonít.

Havasi Bertalan közölte, hogy csütörtök reggel az épületben dolgozó állami vezetők és munkatársak részt vettek Bese Gergő római katolikus plébános áhítatán, majd sor került a Karmelita miniszterelnöki irodasorának megszentelésére.

Gergő atya ezt követően a kormányzati irodák ajtófélfáinál is elvégezte a házszentelést, melynek a népi hagyomány  gonoszűző jelleget tulajdonít.  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott fotók tanúsága szerint az eseményen Orbán Viktor nem vett részt, kellő humorral megjegyezzük, hogy eddig az tisztázatlan, hogy a szertartás sikere vagy a miniszterelnök más elfoglaltsága volt az oka a távolmaradásnak.

Amikor új irodát kapott Orbán Viktor a budai Várban, hivatala a karmelita kolostort foglalta el, három éve, vízkereszt napján egy karmelita szerzetes szentelte fel a kormányfői irodát. A szertartás része, hogy a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; a benne lakókat, dolgozókat.

A házszentelés után az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 22. A Magyar Kurír katolikus hírportál korábban azt írta az eredeti értelmezés szerint a három betű C + M + B a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat („Krisztus áldja meg e házat”).

Gonoszűző szertartást tartott egy katolikus pap Orbán Viktor irodájánál