Grád Ottó: Mindennapos lesz, hogy nem fogunk tudni tankolni

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint együtt kell tudnunk élni azzal, hogy a benzinkutakon azzal fogunk találkozni, hogy valamelyik üzemanyag elfogyott, vagy azzal, hogy akár az egész kúton nincs ellátás. Grád Ottó szerint az is komoly eredmény lesz, ha tartani tudják az ellátást a jelenlegi színvonalon.

Arra a kérdésre, hogy mennyire válságos az üzemanyag-ellátási helyzet, Grád Ottó azt mondta: jelenleg nem tudják biztosítani az üzemanyagellátást azon a színvonalon, ahogy azt korábban megszokhatták a fogyasztók. A főtitkár szerint együtt kell élni azzal az elkövetkezendő időszakban, hogy nem fogunk tudni tankolni, mivel az üzemanyagok egy-egy típusa elfogy, vagy azzal, hogy akár a teljes benzinkúton nincs üzemanyagellátás.

Vannak nehézségek, és a következő időszakban az is egy komoly eredmény lesz ha a jelenlegi színvonalon tudjuk tartani az ellátást. Mindennaposak lesznek azok a gondok, hogy a vásárlók nem kapnak majd mindig bizonyos üzemanyagfajtából

– fogalmazott a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Grád Ottó is egyetért Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatójának azon kijelentésével, hogy mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van, hiszen az üzemanyagellátás jelenlegi helyzetében szerepet játszik az is, hogy az év első felében 20 százalékkal volt nagyobb a fogyasztás, mint a korábbi években valaha.

A főtitkár elmondása szerint ez a szám azért volt ilyen magas, mert az ársapka bevezetésével sok külföldi jött Magyarországra tankolni a kedvezményes árú üzemanyagból, azonban mióta a jogszabályok változásával a külföldi rendszámmal és forgalmi engedéllyel rendelkező autósok már csak piaci áron vásárolhatnak üzemanyagot Magyarországon, így várhatóan a fogyasztás mértéke is normalizálódni fog. A változások azonban egyelőre komolyabb eredményt nem hoztak – tette hozzá.

Úgy véli, visszanézve a 480 forintos benzin ár történelmi maximumnak volt nevezhető, és soha olyan drága nem volt még az üzemanyag mint tavaly november 15-e előtt. Szerinte amikor az emberek meglátják a benzinkúton, hogy 780 forint helyett csak 480-at kell fizetni, akkor érthető, hogy többet tankolnak.

A tankolási limitről azt mondta, nem gondolja, hogy a legtöbb nagy hálózathoz tartozó töltő állomáson lejjebb kellene vinni az 50 literes napi limitet, és remélhetőleg ez a mennyiségű korlátozás elegendő lesz ahhoz, hogy az elkövetkezendő időszakban az ellátást biztosítani tudják.

balatoni krízist azzal magyarázza, hogy a hétvégén jóval jelentősebb fogyasztás alakul ki a turisztikai központokban. Elmondása szerint erre előre nem tudunk rákészülni, mivel nincsenek olyan szabad logisztikai kapacitásaik, amelyekkel megoldhatóvá válna, hogy az egyéni fogyasztásnak megfelelően több üzemanyagot szállítsanak egyes régiókba, mint például hétvégén a Balatonhoz.

Grád Ottó végül arra kérte a fogyasztókat, hogy ha lehet tele tankkal induljanak el. Úgy véli, a  nagyvárosokban még tudnak tankolni, mivel ott még jó arányban találni üzemanyagot, szinte valamennyi terméktípus elérhető.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára./Kép. Index