Guardian: Az első kutatás szerint az új vírustörzs ellen is véd a Pfizer vakcinája

Vélhetően megvéd a koronavírus-mutációktól is a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina, ez derül ki egy friss kutatásból, ami az első a témában.

Guardian cikke szerint a Texasi Egyetem kutatói laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá a Nagy-Britanniában és a Dél-Afrikában azonosított új vírustörzseket, melyek a korábbiaknál 50-70 százalékkal gyorsabban is terjedhetnek.

A tanulmány során 20 olyan embertől vettek vérmintákat, akiket már beoltottak a Pfizer-vakcinával, és megállapították, hogy megfelelő mennyiségű antitest képződött a szervezetükben az új variánsok elleni védelemhez is.

A Pfizer tájékoztatása szerint ők eddig 16 különböző mutációra tesztelték a fejlesztésüket, és egyiknek sincs lényegi hatása azzal kapcsolatban, ahogy a vakcina működik.

A vakcina védelmi működése viszont kérdéses továbbra is, mert több amerikai víruskutató és egyetemi professzor is 3-6 hónapos védelemről beszélt, de lehet rövidebb ideig.

A kérdés az, hogy tényleg ennyi ideig véd majd a vakcina vagy hosszabb időre is esetlegesen örökre? Erre a kérdésre hamarosan választ kapunk.