Guardian: Az ukrajnai háború miatt kiújulhatnak a harcok a Dél-Kaukázusban az azeri-örmény konfliktusban

Azzal vádolta meg szombaton Oroszország Azerbajdzsánt, hogy csapataival behatolt és csapásokat mért Hegyi-Karabah orosz békefenntartók által ellenőrzött övezetében – számolt be az MTI.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri csapatok az utóbbi napokban török Bayraktar TB–2 drónokkal négy alkalommal támadták a hegyi-karabahi erők állásait Furuh településének térségében. Az azeri erőket felszólították, hogy vonják ki alakulataikat az övezetből. A védelmi minisztérium közlése szerint a békefenntartók jelenleg a helyzet rendezésén fáradoznak.

A nemzetközi elismeréssel nem rendelkező Hegyi-Karabah sajtójelentések szerint átmenetileg hadiállapot bevezetéséről döntött. A legfrissebb összecsapásokban pénteken három örmény vesztette életét.

Azonban Azerbajdzsán szombat este visszautasította a vádat, miszerint megsértette volna a 2020 novemberében kötött háromoldalú tűzszüneti egyezményt, amelynek értelmében orosz békefenntartókat telepítettek a térségbe. A bakui vezetés egyben azt rótta fel az örmény erőknek, hogy még mindig nem vonultak ki olyan területekről, amelyeket Azerbajdzsánnak ítéltek oda.

A helyi sajtó nemrég arról írt, hogy Oroszország vélhetően kivonta békefenntartói egy részét az ukrajnai háború miatt, és ezzel destabilizálta a dél-kaukázusi régiót.

Moszkva egyelőre nem erősítette ezt meg.

Eközben Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és közölte vele, hogy tűzszünetre és jobb humanitárius körülményekre van szükség Ukrajnában – számolt be a Guardian.

A két elnök ezenkívül megállapodott abban, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti békebizottsági tárgyalások következő fordulóját Isztambulban tartják.