Guardian: Törökország lehet a járvány legújabb gócpontja

0

Egyetlen nap alatt közel négyezerrel – 3892 fővel – nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Törökországban, ahol az elmúlt hét során olyan meredeken ívelt felfelé az igazoltan fertőzöttek száma, hogy a napokban már a 30 ezret is meghaladta.

A számok az eltelt néhány napban különösen, és egyre inkább, megugrottak: szombaton 3013, vasárnap 3135, hétfőn 3148, kedden pedig már 3892 új fertőzöttet jelentettek. Noha vannak a járvány által sokkal erősebben sújtott országok, az elmúlt napok tendenciája alapján jelenleg Törökországban terjed a leggyorsabban a járvány világszinten, írja a Guardian.

A legfrissebb számadatok szerint jelenleg több mint 34 ezer fertőzöttet tartanak nyilván Törökországban, ahol mostanáig 725 ember vesztette életét a járvány miatt. A nap elhalálozások száma a hónap első napjától mostanáig 60 és 80 fő között mozgott. A fertőzöttek közel 60 százalékát, azaz több mint felét, Isztambulban regisztrálták.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy miközben Törökország körül mindenhol felbukkant a koronavírus, a mindennapokban nem igazán lehetett érezni a közeledő vihar előszelét, még március első hétvégéjén is ezrek sütkéreztek a Boszporusz partján.

Ingyenes maszkok, két új járványkórház

Az MTI híre szerint Törökország közben ingyenesen hozzáférhetővé teszi a maszkokat a boltokban.

“Pénzért árusítani határozottan tilos”

– szögezte le Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Hozzátette: a török posta szintén díjmentesen viszi házhoz az állam által biztosított maszkokat mindenkinek, akik igényli.

Erdogan hétfőn bejelentette, hogy két járványkórházat fognak építeni Isztambulban, egyet az európai, egyet pedig az ázsiai oldalon. A létesítményeknek egyenként 1000 ágyas kapacitása lesz, 45 napon belül készülnek el. Az egyiknek a tavaly lezárt Atatürk nemzetközi repülőtér területe, a másiknak Sancaktepe kerület ad majd helyet.

Törökországban péntek éjféltől lezárták a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb várost és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak települést. Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, kijárási korlátozás vonatkozik a 65 évnél idősebbekre, a krónikus betegekre, valamint a 20 éven aluliakra is.

Vasárnap aztán a belügyminisztérium úgy rendelkezett, hogy a lakhelyelhagyási tilalom nem vonatkozik azokra a 18 és 20 év közötti fiatalokra, akik állami alkalmazottak, vagy ha a magánszférában dolgoznak, de igazolni tudják munkaviszonyukat, illetve azokra, akik mezőgazdasági idénymunkások.

Törökország már korábban leállította a nemzetközi repülőjáratokat, a belföldiek túlnyomó részét, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közti utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Zárva tartanak az iskolák és a szórakozóhelyek, illetve megtiltották a mecsetekben a tömeges imákat is.

Szombattól kötelező a védőmaszk használata minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is. Az elnök március végén héthavi fizetését (mintegy 28 millió forintot) felajánlva kezdeményezett gyűjtést a rászorulók részére, és adakozásra buzdította a többi politikust is.

via. Guardian