Gulyás Gergely: Műtéteket csak védettségi igazolással végzik el!

Kormányinfó élőben!

Valamint negatív PCR-teszt bemutatása után.

Az Index kiderítette, hogy milyen feltételek mellett indulnak újra a harmadik koronavírus-hullám miatt eddig elhalasztott nem akut, azaz tervezett, időpontra előre egyeztethető műtétek, illetve más rehabilitációs ellátások.

Az új lépések egyike a kormány által legtöbbször réginek nevezett, pontosabb megfogalmazásban a koronavírus előtti életünk felé, hogy május 13-tól, azaz csütörtöktől újraindulnak a tervezett orvosi beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások. Mindezt még Müller Cecília jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján május 7-én.

Akkor az országos tiszti főorvos azt is hozzátette, hogy ezeket az ellátásokat kizárólag előre egyeztetett időpontban, valamint a járványügyi szabályok maximális betartása mellett vehetik csak igénybe az érintettek.

Ezt az Index kérdésére azóta megerősítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma is, hogy a fekvőbeteg-intézetek, ahol továbbra is ugyanúgy folyamatosan zajlik a koronavírusos, illetve koronavírus-gyanús betegek ellátása, ott kötelesek minden járványügyi óvintézkedést betartani.

Éppen ezért a halasztható típusú, előzetesen egyeztetett időpontban végzett műtéteket egyedül azoknál a betegeknél végzik el, akik:

  • már megkapták a védettségi igazolványukat, és az érvényes is;
  • vagy a tervezet beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt-eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkeznek.

 

Mi a helyzet, ha nem jött meg a védettségi kártya?

Az Emmi az Indexnek azt is elárulta, milyen forgatókönyv érvényesül abban az esetben, ha velünk is megesett az utóbbi időben sokak által panaszolt probléma, hogy egyelőre nem jött meg a védettségi kártya – holott vagy az oltás miatt, vagy azért vagyunk jogosultak rá, mert korábban igazoltan átestünk a koronavírus-fertőzésen.

AMÍG NEM ÉRKEZIK MEG A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY, ADDIG A HELYSZÍNEN KIÁLLÍTOTT OLTÁSI IGAZOLÁS/EMLÉKEZTETŐ BEMUTATÁSA IS ELEGENDŐ, ÉS AZ EESZT-BEN ELLENŐRIZHETŐ

 

– emelte ki a minisztérium.

 

Hozzáteszik, amennyiben valaki önhibáján kívül, például az egészségi állapota miatt nem vehette fel a védőoltást, az ő koronavírustesztjét a kórház fizeti. Aki pedig nem oltatja be magát, az saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet akár a helyszínen is.

 

A járóbeteg-szakellátásban ezek a követelmények eddig sem voltak feltételek, és továbbra sem azok, ott az egyéb járványügyi előírások élnek. Szintén ezek az irányelvek vonatkoznak a szüléseknél is a kismamára, illetve a szülésnél jelen lévő kísérő személyre.

Fokozatos nyitás az egészségügyben

A legutóbb március 5-én leállított egynapos sebészeti ellátások már május 3-tól újraindulhattak Kásler Miklós bejelentése alapján.

Az emberi erőforrások minisztere akkor azt is közölte, a beavatkozások az egészségügyi szolgáltatóknál előzetesen egyeztetett időpontokban történhetnek, rugalmas tervezéssel, valamint a járványügyi intézkedések betartásával. Fertőzésgyanú esetén pedig az ellátó fekvőbeteg-intézetnek kell a beteget biztonságosan elkülönítenie, majd elvégezni a koronavírus-antigéngyorstesztet.

A MINISZTER AZ ELVÉGEZHETŐ EGYNAPOS SEBÉSZETI ELLÁTÁSOKNÁL IS LÉNYEGÉBEN UGYANAZOKAT A FELTÉTELEKET TÁMASZTOTTA, MINT AMELYEKET MOST A TERVEZHETŐ BEAVATKOZÁSOKNÁL.

 

Azt pedig április 28-án jelentette be Kásler Miklós, hogy április 29-től újraindulnak az egészségesnek vélt emberek körében végzett onkológiai szűrővizsgálatok is. A miniszter szerint ezeket szintén a járvány elleni védekezés miatt kellett felfüggeszteni, ugyanakkor a daganatos diagnosztika és a terápiás kezelések nem álltak le a járvány alatt sem.

Kormányinfó élőben a Facebook Live-on.

Több mint 90 ezer fiatal oltása kezdődik meg a mai nappal az oltópontokon Pfizer–BioNTech-vakcinával – olvasható a kormányzati oldalon.

Elértük az ötmillió regisztráltat – közölte Gulyás Gergely. Plusz 260 ezer embert regisztráció nélkül oltottak be.

 

A mai napon megkezdődik a 16–18 év közötti regisztrált fiatalok oltása. 96 ezren jelentkeztek, az oltásuk keddig tart. A megmaradt Pfizer-vakcinákat is eloltják, ez 144 ezer adagot jelent, időpontot lehet foglalni rá azoknak, akik SMS-t kapnak. A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten fogják elérni az ötmillió első oltást, a jövő heti kormányülésen tárgyalnak az újabb enyhítő intézkedésekről.

Az oltásszámtól függetlenül a kormány azt javasolja, hogy május 28-tól kezdve korlátozások nélkül rendezhessenek lakodalmakat – mondta Gulyás Gergely.

Magyarországon a keleti vakcináknak köszönhetően másfél- két hónappal előbb áll helyre a normális élet, mint az Európai Unió többi tagállamában. Viszonylag normális nyarunk lehet újra, de a védettségi igazolványra vonatkozó korlátozások augusztusig érvényben maradnak.

A táborok megtartására ötmillió oltott után, június elsejétől lesz lehetőség – jelentette be Szentkirályi Alexandra.

Jellemzően azok, akik március elejéig regisztráltak, kaphatnak ma SMS-t arról, hogy a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V mellett Pfizer-oltást is tudnak foglalni online – mondta a szóvivő.