Gurmai Zita: Mit művel a Fidesz a gyermekekkel a XVI. kerületben?

0

Valami nagyon nincs rendben Budapest XVI. kerületének csúszdaparkjában. A Kertvárosként is ismert városrészben számos gyerek sérült meg, miután tavaly ősszel átadásra került a kerület büszkeségének számító beruházás. Az ügy hullámai már az Országgyűlést is elérték, de az államtitkár szerint, igazából nincs is itt semmi látnivaló.

Egészen véletlenül éppen az önkormányzati választás előtt két nappal, azaz 2019. október 11. napján avatták fel a Reformátorok terén épült játszóteret a főváros XVI. kerületében. A fejlesztés nem volt olcsó mulatság, mivel 400 millió forintot költöttek a tér rekonstrukciójára, amely három nagy, rozsdamentes acélcsövekből álló csúszdát is magába foglal.

Miután azonban a gyerekek birtokba vették a játszóteret, egyre súlyosabb balesetek követték egymást. Az egyik kislány például súlyos sípcsonttörést szenvedett, egy másiknak a térdét kellett begipszelni, de volt olyan is, akinek a foga tört ki. A kanyarok ugyanis túl élesek, a csúszda túl gyors, így a sérülések esélye jóval magasabb a megszokottnál.

Sajtóinformációk szerint, a gyermekek szülei arra panaszkodtak, hogy az önkormányzat kezdetben nem is vette igazán komolyan a történteket. Kovács Péter, a kerület Fidesz-KDNP színeiben győztes polgármestere még a balesetek után is úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten büszke a beruházásra, még ha a csúszdákkal akad is némi gond. Elkezdték ugyan vizsgálni a problémát, némi átalakításra is sor került, de a helyzet nem oldódott meg. A korai tavasz beköszöntével, a gyerekek újra használni kezdték a csúszdát, a balesetek pedig – többek között koponyasérülésekkel – ismét folytatódtak.

A kerületi MSZP tájékoztatása szerint, a képviselő-testület ellenzéki frakciója március 4. napjára rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte. Követelik a csúszdák azonnali lezárását, átfogó vizsgálat lefolytatását, valamint lakossági fórum összehívását is az ügyben.

Dr. Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettese az Országgyűlésben tette szóvá az áldatlan állapotokat. Az eset ismertetése után, rámutatott arra, hogy a kormánypárti polgármester a beruházást saját politikai céljaira használta fel. Elmondta, hogy a történtek szerint, az átadási ünnepség szemmel láthatóan fontosabbnak tűnt a kerület vezetésének, mint a gyermekek biztonsága. Felszólalásából kiderült az is, hogy a politikai kampányok ellenére, a gyermekek testi épségét minden más érdek elé helyezi.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára válaszából legfeljebb annyit tudhattunk meg, hogy jelenleg kilenc komoly sérülést regisztráltak, a szülőkkel pedig már felvették a kapcsolatot. Egyébként csupán a kerület vezetésének véleményét ismételgette, miszerint a csúszdák megfelelnek a jogszabályban megkövetelt szabványoknak.

Ez azonban feltehetően nem nyugtatja meg a sérülést szenvedett gyermekek szüleit. Nem csodálkoznánk azon, ha a kedélyek csillapodása helyett, legtöbben inkább felháborodnak ezen, a leginkább cinikusnak tűnő állásponton.

via. mszp.hu