Gyárfás Tamás pénzt adott át Tasnádinak

Tanúk meghallgatásával folytatódik ma Gyárfás Tamás büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken Fenyő János 1998-ban történt meggyilkolása ügyében. A Nap Tv egykori vezetőjét felbujtóként vádolja az ügyészség korábbi konkurense, a VICO médiabirodalom tulajdonosának megöletésével.

A törvényszék H. Andreát, Gyárfás egykori legbizalmasabb munkatársát tanúként vallomást tett a csütörtöki tárgyaláson, akit 2012-ben és 2019-ben már kihallgattak tanúként. A hölgy elmondása szerint rövid ideig, 2004-ig szorosabb kapcsolatban állt Gyárfás Tamással.

Az ügyészség leginkább arra volt kíváncsi, miket tudott Gyárfás kapcsolatairól, döntéseiről. Mint mondta, a férfi nyíltan beszélt előtte telefonon. Nem beszélt soha Fenyő haláláról, nem került szóba ez a téma, legfeljebb tényként, hogy megölték.

Emlékezett arra, hogy Gyárfás a Normafánál találkozott és együtt kocogott Tasnádi Péterrel. De ő nem látta Tasnádit, aki korábbi vallomása szerint ekkor pénzt vett át Gyárfástól.

A találkozóról az ügyész kérdésére most a hölgy azt mondta el, hogy Gyárfással együtt indultak kocogni, majd a Normafához érve annyit mondott neki Gyárfás, hogy fusson tovább, mert ő találkozik Tasnádival. Gyárfás akkor annyit említett neki, hogy Tasnádi felhívta és kölcsönt kért tőle, azt adta át. Arról nem tudott, mekkora összegről volt szó, s s azt sem, visszaadta-e Tasnádi ezt a pénzt.

Tasnádi Péter, aki korábbi vallomása szerint Gyárfástól szóbeli megbízást kapott Fenyő János meggyilkolására, sőt, ezért pénzt is átvett, jó félórás késéssel érkezett meg a tárgyalására. Leült a tárgyalóterem szélén, s bekapcsolódott Gyárfás volt élettársának meghallgatásába.

Tasnádi késve érkezett a tárgyalásra / Fotó: Fuszek Gábor Tasnádi késve érkezett a tárgyalásra / Fotó: Fuszek Gábor

Tasnádi – a vallomása szerint – átverte Gyárfást

Kedden Tasnádi a vallomásában ezt mondta: – Milliókra akartam lehúzni az ismert tévést. Haragudtam rá, mert egy üzleti megbízást nem az én cégemnek adott, így álltam bosszút. Átadott hatmillió forintot. Amerikában voltam, amikor a hírekből meghallottam, hogy valaki tényleg megölte Fenyőt. Telefonáltam Gyárfásnak, hogy Fenyő eltűntetve, s újabb hatmilliót utaljon át nekem. Siettem, még mielőtt a rendőrség kiderítette volna, ki a valódi tettes. Sikerült az átverés.

Tasnádi szerint ez a simlisség már elévült, azt pedig tagadja, hogy bármit is tett volna Fenyő likvidálásának ügyében. Gyárfás Tamás szerint az, amit Tasnádi Péter vallott ellene, nem igaz.

„El kéne már tüntetni Fenyőt a pályáról” – Tasnádi szerint erre a mondatra kezdett bele Gyárfás átverésébe

Portik videóhívásban

A Fenyő-gyilkosság megbízásával vádolt, más emberölésekért már elítélt Portik Tamás videókapcsolaton keresztül részese a tárgyalásnak. Egy közeli bv-intézet egyik irodájában ül maszkban, három csuklyás, géppisztolyos kommandós ül mellette, s egy tévé képernyőjén látszik minden mozdulata.

A bírói tanács elnöke, Póta Péter a meghallgatott H. Andrea korábbi vallomásaira, illetve az azokban fellelhető ellentmondásokra igyekszik rákérdezni. Arra is kíváncsi volt a bíróság, mit tud Gyárfás és Portik kapcsolatáról. A tanú elmondta, hogy abban az időszakban a vallomását átbeszélte Gyárfás Tamással, ami után módosította is az elsőként tett vallomását. De azt állította, nem Gyárfás kérésére változtatott a vallomásán, illetve jelentkezett önként új vallomástételre.

https://www.blikk.hu/aktualis/krimi/fenyo-janos-meggyilkolasa-gyarfas-tamas-targyalas-tasnadi-penzatadas/wvx9se4