Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét a Fővárosi Törvényszéken

0

Ha Gyárfást bevarrják vagy 10 évre, borítja a betlit

Nincs mit beismernem – mondta Póta Péter bíró kérdésére a Fenyő János megöletésével vádolt vállalkozó. Gyárfás Tamás felolvasta az előkészítő ülésre készített védekezését, melynek lényege, hogy az ügyészség feltételezése abszurd, az ő személyiségétől idegen az erőszak. Fenyő Jánossal fennálló lényeges nézeteltérései pedig már 16 hónappal a gyilkosság előtt lezárultak, nyilvánosság előtt ráztak kezet, ezért a józan észnek mond ellent, hogy meg akarta volna öletni Fenyőt. Sem Portik Tamást, sem Tasnádi Pétert, sem senki mást nem bízott meg gyilkossággal – tette hozzá.

Gyárfás több mint egyórás védekezésében arra is felhívta a figyelmet, hogy Tasnádi Péter éveken át teljesen mást mondott a történtekről, az inkriminált hangfelvételekkel pedig Portik csapdát akart állítani, zsarolni akarta őt, továbbá az 515 perces hosszúságú, 2003-2004-ben készült felvételeken 3551 kihagyás, illetve számtalan nem érthető részlet van, ezért nem lehet alkalmas bizonyíték. Azt mondta, hogy azért nem fordult a hatóságokhoz, mert félt a bűnözők bosszújától.

„Lesz olyan ember, aki azt mondja, hogy te vagy a megbízó” – idézte Portik Tamást a hangfelvételek alapján Gyárfás a tárgyalóteremben, majd azt is hozzátette, ő maga ezeken a felvételeken egyszer sem mondja azt, hogy Portikot megbízza Fenyő János megöletésével.

Gyárfás ügyvédje az előkészítő ülésen indítványozta a tanúkénti meghallgatását mások mellett Pintér Dezsőnek, a TV2 volt elnökének, Németh Péternek, a Népszava volt főszerkesztőjének, Pallagi Ferencnek, a Blikk volt főszerkesztőjének és Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyésznek, valamint kérte többek között a hangfelvételek kirekesztését a bizonyítékok közül.

A törvényszék jövő februárra tűzte ki a következő tárgyalási napokat, akkor folytatják Gyárfás Tamás meghallgatását.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy Gyárfás nem fog alkut kötni. Tizenkét év fegyházbüntetést és tíz év közügyektől eltiltást ajánlott neki a Fővárosi Főügyészség, ha már a mai előkészítő ülésen beismeri, hogy ő kérte fel több mint húsz évvel ezelőtt Portikot, az 1990-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplőjét arra, hogy ölesse meg a médiavállalkozót.

Gyárfás ügyvédje szeptemberben azt mondta, az köt alkut, akinek ez érdekében áll, de mivel nem védence követte el a bűncselekményt, ezért neki ez nem áll érdekében. Gyárfás már a meggyanúsítását is abszurdnak nevezte, a Magyar Úszó Szövetség egykori elnöke azt mondta, hogy megzsarolták, és a bizonyítéknak szánt hangfelvételeket ő maga adta át a rendőrségnek.

Az ügyészség jelen eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével, és Portik Tamás meg is szervezte a gyilkosságot. Emiatt Portik ellen is folyamatban van perújítási eljárás, melyet egyesíthetnek a Gyárfás Tamás ellen folyó eljárással.

Az előkészítő ülésen röviden ismertetett vád szerint Fenyő és Gyárfás között az 1990-es évek elején üzleti, elszámolási viták, hatalmi harc robbant ki az RTV Újság és a Nap TV miatt. Perek indultak, nyilvánosan fenyegették egymást a felek, Fenyő terhelő adatokat próbált gyűjteni Gyárfásról, és lejárató cikkeket íratott róla a Népszavában.

Emiatt Gyárfás Tamás elhatározta, hogy megöleti riválisát. Előbb Tasnádi Pétert bízta meg azzal, hogy 12 millió forintért végezzen Fenyő Jánossal. Tasnádi Péter ebből 6 milliót meg is kapott, de nem teljesítette a megbízást, ezután fordult Gyárfás Tamás Portik Tamáshoz, hogy ölesse meg Fenyőt.

A vádhatóság 52 tanúval, okiratokkal, szakértőkkel és “legfőképp” a Portik és Gyárfás közti, Portik által rögzített hangfelvételekkel kívánja bizonyítani a vádlott bűnösségét – közölte az ügyész.

Forrás és bővebben : Itt:https://168ora.hu/itthon/gyarfas-tamas-fenyo-gyilkossag-elokeszito-ules-177131