Gyerek-rabszolgatartó fideszes ügy:

A Párbeszéd frakcióvezetője Szabó Tímea pedig már Hűtlen kezelés gyanúja miatt is feljelentést tett, az ügyben viszont már megkezdte a nyomozást Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága Bóta József, Szihalom fideszes polgármestere ellen.

Emlékeztetés képp leírnám, hogy saját éttermeiben ingyen dolgoztatta azaz szó szerint gyermekrabszolgaként bánt velük a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola diákjait Bóta József, a Heves megyei Szihalom függetlenként nyert, de utóbb a Fidesz-frakcióba belépett polgármestere, aki húsz éven át az iskola igazgatója is volt – tudta meg a Magyar Nemzet. A tanulók hivatalosan szakmai gyakorlaton vettek részt, panaszaik szerint olykor a maximális 7-8 óránál is tovább tartott a munka, de előfordult, hogy a polgármester cégének rendezvényeire irányították őket gyakorlat címén. Az egyébként kiváló vendéglátós hírében álló Bóta József szerint viszont renitens tanulók bosszújáról, valótlan állításairól van szó. Ugyanakkor a lapunknak név nélkül nyilatkozó tanárok, diákok és szakemberek, illetve a birtokunkba jutott dokumentumok szerint a tanulók valóban élesben sajátították el mesterségüket, munkájukból pedig a vendéglátós-iskolaigazgató-polgármester üzletei profitáltak.

Bóta József húsz évvel ezelőtt alapítványi formában indította el a Szent Lőrinc-középiskolát. Az intézmény sikert sikerre halmozott, szemben a rivális állami kereskedelmi és vendéglátóipari középiskolával („Keri”). A Szent Lőrinc-középiskolában válogatott diákok tanultak, a szelekció eszköze az alapítványi hozzájárulásnak álcázott tandíj volt. Közben Bóta József a vendéglátóhelyeit fejlesztette, a diákok ott tanultak főzni, felszolgálni. Forrásaink remek vendéglátósnak és rafinált üzletembernek ismerik. Ezt a birtokunkba került dokumentumok és összefüggések is alátámasztják.

Miközben a panaszos diákok nem vitatják, hogy színvonalas képzést kaptak, szerintük a szakmai gyakorlatokon nemritkán akár teljes munkanapokat is le kellett dolgozniuk Bóta József vendéglátóhelyein. Előfordult, hogy napokig szeletelésre, takarításra voltak befogva, néha ebédszünetet sem tarthattak. Ráadásul a szakoktató felügyelete mellett készített ételeket aztán fel is szolgálták az éttermekben. Ez azért vet fel kérdéseket, mert a tanulószerződés után állami normatíva jár, ahogy a beszerzett alapanyagok után is.

Viszont fizetés nem, csak némi esti ételmaradék jutott a diákoknak.

Tehát Bóta József vendéglátóhelyei így lényegesen olcsóbban működtek, mintha a tanulók helyett alkalmazottak dolgoztak volna. Az egyik diák azt mesélte, hogy egy szalagtűző ünnepség idején választás elé állították őket: vagy lehúznak 12 órát az étteremben, vagy a téli szünetben kell dolgozniuk. A polgármester szerint viszont minden szabályt betartottak, betartanak. Csak azoknak a tanulóknak kellett maradni a kiírt munkaidőn túl, akik késtek. Mint mondta, ha az üzlet folyamatosan nyitva tart, a diákok foglalkoztathatók szünetekben is. – Milyen vendéglátós lesz abból, aki sem hétvégén, sem ünnepnapokon nem akar dolgozni? – kérdezett vissza.

Figyelemre méltó, hogy a tanulók pénzügyi visszaélések gyanúját is megfogalmazták.

Kiváncsian várjuk a nyomozás eredményét, de azt megjegyzem, hogy más már előzetesben csücsülne, nem polgármesterként dolgozna aktívan, hivatalban.