Gyurcsány Ferenc: Nagykoalícióval működni fog 2022-ben!

0

Az ellenzék vezető ereje nem egyik vagy másik párt, hanem egy közös szándék, a közös akarat, hogy Magyarország újra köztársaság, Magyarország újra demokrácia legyen
– mondta Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció X. tisztújító kongresszusán.

A volt miniszterelnök szerint ugyanakkor soha annyian nem támogatták azt a politikát, amelyet a DK képvisel, mint most. Története legsikeresebb évén van túl a DK, amely számos polgármestert, önkormányzati képviselőt szervezett, és egyre többen csatlakoznak hozzájuk. Beszélt nagy számú tizen- és huszonévesekről is, akik szerinte bennük látják a jövőjüket, és Magyarország jövőjét.

Úgy vélte, Magyarország nem a keleti, kevésbé demokratikus országokkal, hanem Európával kell barátkoznia, ez már nemzetközi szinten is bebizonyosodott.

Ősszel pedig megrepedt a hatalmi szerkezet, amely fenntartotta ezt a rezsimet az elmúlt tíz évben, megdőlt a centrális erőtér.

Az ország megérdemelte ezt a sikert, és mindazok is, akik küzdöttek ezért, mondta Gyurcsány, aki megengedőn hozzátette, hogy valóban átrendeződött az ellenzéki térfél, korábbi nagyobb, befolyásosabb pártok erejüket vesztették, mások pedig előre törtek, közéjük tartozik a DK is.

Ennek európai szinten az oka Gyurcsány szerint, hogy “a kormányfő összekeverte a látszatot a valóssággal, azt hitte, a nacionalizmus erőre tör (…) de legyen világos, a hangerő nem azonos az erővel”, a mérsékelt, demokratikus erők vereséget mértek az olyanokra, akiket Orbán éltet.

Tovább az index.hu-n.