Ha a német nem, akkor a portugál EU soros elnökség fogja arcon csapni Orbánt!

Portugália vette át az unió soros elnökségét Németországtól. Bár a költségvetés ügyében Angela Merkel áttörést ért el decemberben, a lisszaboni vezetésnek is lesz bőven feladata a koordinációban. Január végén a tagállamok vezetői videókonferencián tárgyalnak majd a koronavírus elleni lépésekről. Az elnökség legfontosabb feladata a költségvetési források mielőbbi felszabadítása lesz. Riporterünk, Isabel Marques da Silva Nicoletta Pirozzi elemzőt kérdezte.

A baloldali kormány vezette Portugália kiemelt szerepet szán a jogállamisági kérdéseknek.

 

“Nagyon bonyolult a válságkezelés, az oltóanyagok beszerzése Európában, miközben sok tagállam döntött egyoldalúan a határai lezárásáról. Ugyanakkor fontos a gazdasági válság kezelése az újjáépítési alappal. Nagyon fontos, hogy az összes tagállam időben benyújtsa a terveit és rendben meginduljanak a kifizetések a bizottságnál és az Európai Tanácsnál is.”

 

“A német uniós elnökség konzervatív volt, a portugál kormány balközép és szeretne nyomot hagyni a szociális és a munkajog területén. Mit várhatunk a májusi szociális csúcstól? “

 

“Szerintem itt főleg az uniós újjáépítési alap felhasználásáról lesz szó. Különösen a digitalizáció igazságossága és a klímaátmenet lesz előtérben. Szerintem a májusi csúcstalálkozón megpróbálnak majd visszatérni az Európai Szociális Jogok Pillérének 2017-es célkitűzéséhez. És megpróbálják majd megvalósítani az Európai Bizottság Szociális Európáról szóló javaslatát különös tekintettel a munkanélküliségre, a szociális jogokra és az egészséghez való tisztességes hozzáférésre.”

 

 

“Sok csúcstalálkozó lesz az Egyesült Államokkal, Afrikával, Indiával. Mi lehet a jelentősége ezeknek és mi lehet az eredmény?”

 

“Ez az elnökség megpróbálja majd újjáéleszteni a multilateralizmust a mostani nehéz időszakban. És megpróbálják majd kihasználni az új amerikai kormányzat adta lehetőségeket. Ugyanakkor a lehető legtöbb stratégiai partnerséget próbálják majd kialakítani az unió számára a világban.”