Ha három hétre mindenki magára zárná az ajtót, megszűnne a koronavírus-járvány – állítja a szegedi virológus professzor

0

Olaszország karanténban, a spanyoloknál is drámai a helyzet, a németeknek viszont eddig sikerült elkerülni a tömeges katasztrófát. Nálunk vajon melyik forgatókönyv jön be? Duda Ernő szegedi virológus professzor szerint, ha valóban mindenki otthon maradna néhány hétig, gyorsan levonulna a járvány. Nem mellesleg készíti a poharakat, erősen nyerésre áll a fogadásban.

– Azt tapasztalom, hogy a lakosság meglepően fegyelmezetten viselkedik. Sokan hordanak maszkot, alig lézengenek az utcákon. Úgy látom, igyekszik mindenki komolyan venni a helyzetet. Ugyanakkor döbbenetes volt látni, ami a határainkon történt, ahol iszonyatosan sok ember torlódott fel. Ferihegyen pedig rendszeresen összezsúfolva aszaltak több száz embert órákon keresztül úgy, hogy esélyük sem volt arra, hogy távolságot tartsanak egymástól. Ilyenkor a vírus dörzsöli a tenyerét. Hogy végül nálunk melyik forgatókönyv fog megvalósulni, arról még korai lenne beszélni.

– Újból fellángoltak az összeesküvés elméletek, amelyek szerint az új koronavírus valójában egy biológia fegyver. Mások szerint állati eredetű, onnan került át az emberekre. Mi erre a bizonyíték?

– Ostobaság ez a művírus-elmélet, nincs semmi alapja. A SARS2 nagyon közeli rokonai előfordulhatnak a természetben, amiből az új koronavírus nyugodtan kialakulhatott. Az új típusú koronavírust jelenleg az ember emberre adja tovább.

Gyorsan túl lehetnénk a járványon, ha pár hétre mindenki bezárkózna az otthonába, mert nem lenne, aki tovább adná a fertőzést. Mégis úgy gondolom, hogy Magyarországon nincs szükség szigorúbb intézkedésekre…

 

Forrás és bővebben:https://szeged.hu/hirek/33938/ha-harom-hetre-mindenki-magara-zarna-az-ajtot-megszunne-a-koronavirus-jarvany-allitja-a-szegedi-virologus-professzor?fbclid=IwAR3z8jZCR_zDY-tXnkzvCY45iwj-BRUI5wPOULsJ-zkvG-Gdt8AHfeK72DM