“Ha kifogyott az üzemanyag, akkor üljön át egy másik autóba!” – ugye ismerős? Spanyolországban nem ismerik ezt!

40 éve nem esett annyi hó Madridban, mint az elmúlt napokban. A Filomena nevű vihar a több mint 25-35 centis hóval borította Spanyolország középső részét, ami a fővárosban és környékén komoly közlekedési fennakadásokat okoz. A spanyol meteorológiai szolgálat tájékoztatásában 20 és 40 centiméter közötti hómennyiséget jelzett vasárnapig, amikor a havazást fagy váltja majd fel.

A rendkívüli hóhelyzet miatt egész nap zárva tart a madridi Barajas nemzetközi repülőtér.A légiforgalmat péntek este függesztették fel a szüntelen intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt. 27 járatot töröltek, 26-ot átirányítottak más városok reptereire.

Madridban az EMT közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem.

 

Fotó: BENJAMIN CREMEL/AFP© BENJAMIN CREMEL/AFP Fotó: BENJAMIN CREMEL/AFP

 

Madrid egyik elővárosában, Alcorcónban több autóbusz elakadt a hóban, a Kasztília-La Manchában fekvő Toledóban megbénult a tömegközlekedés, és a katonaság segítségét kérték az utak megtisztításában.A spanyol közlekedési hatóság (DGT) tájékoztatása szerint az ország 400 közútját érinti a rendkívüli hóhelyzet.

A spanyol fővárosban péntek délután életbe léptették a legmagasabb szintű, vörös riasztási fokozatot az időjárás miatt, bezárták a közparkokat, mert balesetveszélyes lehet, ha a faágak leszakadnak az összegyűlt hó súlya alatt.

Felfüggesztették a kamionforgalmat a madridi tartomány területén, az úton lévő teherszállító járművek kijelölt parkolóhelyeken várakozhatnak. A Renfe vasúttársaság több szakaszon sebességkorlátozást vezetett be az időjárási körülmények miatt és folyamatosan jelent be járattörléseket Madrid, Kasztília-La Mancha, Valencia, Aragón és Katalónia egyes vasúti vonalain.

Az andalúziai Mijás közelében egy nő és egy férfi hunyt el, amikor egy megáradt folyó elsodorta autójukat.

 

Spanyolország déli részén heves esőzések okoznak komoly gondokat napok óta.

Az éjjel a tartomány több autópályáján is autósok tömegei akadtak el a hóban, a katonaság és a tűzoltóság sietett a segítségükre üzemanyaggal, meleg itallal és élelmiszerrel.

Több mint 1500 embert mentettek ki, de így sem jutottak el mindenkihez, több százan töltötték az éjszakát és a délelőttöt is gépkocsijukban. Voltak, akik autójukat hátrahagyva gyalog vágtak neki a sztrádának a hóesésben.

José Luis Almeida, Madrid polgármestere arra kért mindenkit, hogy maradjon otthona biztonságában, és ne menjen ki az utcára.

 

Mint mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb havazását éli át a főváros. Délutánra a lehullott hó mennyisége helyenként elérte a hatvan centimétert.

Madrid és Kasztília-La Mancha tartomány autonóm kormányai bejelentették: hétfőn és kedden is zárva maradnak az oktatási intézmények, mivel nem lehet garantálni, hogy a diákok biztonságosan eljutnak az iskolákba.

 

A havazás az ország közútjai közül 650-et érint, közülük 112 le van zárva.

 

Madridban leállították a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait és nem járnak az elővárosi vonatok sem / Fotó: MTI EP Ballesteros

 

(MTI)