Ha már a diákokkal nem, legalább a valósággal szembe kellene nézni

0

Pénteken újra az utcára vonulnak diákok, most az ellen tiltakoznak, hogy az egyetemre jutáshoz elengedhetetlen lesz a nyelvvizsga. A szervezők szeretnék, hogy a politikusok is meghallják üzeneteiket, viszont ha nem tapasztalnak változást, készek elmenni a falig.

  • Senkit nem zár ki a felsőoktatásból a nyelvvizsga megkövetelése. (Magyar Nemzet, március 26.)
  • Az utóbbi években a felsőoktatásba felvételizők 45 százaléka, a felvettek 55 százaléka rendelkezett középfokú nyelvvizsgával. (Magyar Nemzet, február 8.)

Az egyetemi bejutáshoz szükséges kötelező nyelvvizsga bevezetése körüli fejetlenséget jól példázza, hogy még a kormánysajtóban is egymás után kaptak szárnyra olyan hírek, hogy mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga az egyetemi felvételihez 2020-tól, aztán a minisztérium figyelmeztetett, hogy dehogynem, az lesz. Szóba került az is, hogy egyes szakokon elhalasztanák az intézkedés bevezetését. És hiába a cikk elején szereplő hangzatos cím, a számok a propagandával szemben pontos képet adnak arról, miért érezték úgy a szervezők, hogy utcára kell hívniuk a diákokat tiltakozásul:

  • a Debreceni Egyetem egészségügyi karának kétharmadát nem vették volna fel 2017-ben, ha már akkor életbe lép a szigorítás,
  • a Pécsi Tudományegyetemen a felvett leendő egészségügyi tanárok 75 százaléka nem rendelkezett nyelvvizsgával,
  • az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán a felvett pedagógushallgatók 77 százaléka nem rendelkezett a nyelvtudásáról számot adó papírral.

Ha velünk láthatóan nem is akarnak, a döntéshozóknak legalább a valósággal kellene szembenézniük

– mondta a 24.hu-nak Gyetvai Viktor, a pénteki megmozdulás egyik szervezője.