HA NEM JÖN KOMOLY ESŐ, VESZÉLYBE KERÜLHET A GABONATERMÉS!

Június közepe óta zajlik már az aratás Magyarországon, és az extrém meleg, valamint aszályos időszak bizony okozhat nehézségeket a betakarított gabona mennyiségét illetően.
Az extrém szárazságnak köszönhetően a gabona gyorsabban érik, és bár aggodalomra adhat okot az aszály, mert bizony kevesebb gabona várható, ennek ellenére a magyarok kenyér biztosított.
Folyamatosan dolgoznak a gazdák, az őszi árpa aratása június közepe óta zajlik, de a legtöbb helyen a hónap végére már végeztek vele.
Az aszály legsúlyosabban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. A Dunántúlon a kritikus fázisokban a növények több esőt kaptak, ezért itt jobb a helyzet, de az aszályra vonatkozó kárbejelentések már megkezdődtek. Ezeknek a mértéke a hónap végére már elérte a 230 ezer hektárt.
A gazdák elkezdték betakarítani az őszi búzát, bár még csak 5 százalékos a készültség. Békés megyében haladtak eddig a legjobban a termelők a munkálatokkal. A szalma betakarítása is megkezdődött, és a búza mellett a repce aratása is jó ütemben zajlik.
Továbbra is nagy szükség lenne csapadékra, mert, ha két héten belül nem jön eső, akkor a kukorica, és a napraforgó bizony nagy veszélybe kerül, ami óriási veszteség lenne a gazdaságnak. Jó lenne, ha az időjárás most némiképp kegyes lenne hozzánk.
Forrás: MTI