Ha Soros György nem létezne, Orbán Viktor sem. Ez amikor az okozat visszaszól az ok-nak.

0

Interjút adott az osztrák Der Standardnak Michael Ignatieff, a CEU rektora annak apropóján, hogy Soros György, az egyetem alapítója pénteken átvette a rangos Schumpeter-díjat az Osztrák Nemzeti Bank épületében.

A magyar kormány támadásai nagyobb ismertséget hoztak

Ignatieff az interjúban elmondta, hogy jól halad a CEU Bécsbe költöztetése. A Quellenstrassén béreltek ki egy épületet, és biztosították a diákok és a dolgozók elhelyezését is. A tanárok az első évben Budapestről fognak ingázni Bécsbe, a második évtől folytatják a költözést. Azt is elmondta, hogy Bécsben Budapesthez képest nagyon kedvesen fogadták őket.

A rektor elmondása szerint bár tartottak attól, hogy a magyar kormány támadásai miatt majd kevesebben jelentkeznek az egyetemre, ez nem így történt. 2017-18-ban több jelentkezőjük volt, mint előtte, ugyanis az egyetem csak még ismertebb lett, és sokan azonosulnak az intézmény missziójával, vagyis a tudomány szabadságáért és az európai értékekért való küzdelemmel.

A végeredmény egyenesen groteszk

Hozzátette, ennek ellenére, nem volt egyszerű a helyzet, mert mint mondta, az elmúlt három évben minden nap támadások érték az egyetemet. A lapok tele voltak a CEU kritizálásával, a metrón ott voltak a Sorost támadó plakátok, és ez nagyon stresszes légkört teremtett. „Egy kis egyetem vagyunk, de ez összehozott minket. Ilyen nyomás alatt intézmények vagy megszűnnek, vagy jobbá válnak” – jegyezte meg.

Orbánról Ignatieff azt mondta, hogy szüksége van egy ellenségre, hogy mobilizálja a támogatóit.

Ő uralta a magyar politikai színteret, és akart egy ellenséget, amely elég nagynak és veszélyesnek tűnik, hogy harcolhasson ellene. Ha Soros György nem létezne, Orbán Viktor kitalálta volna. A végeredmény viszont egyenesen groteszk. Már majdnem ott tartunk, hogy ha Budapesten esik, akkor is Soros Györgyöt hibáztatják

– mondta.

A CEU a demokráciát védi

Az EU lépéseiről Ignatieff úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság megtette, amit megtehetett, de az uniós szerződések nem biztosítanak elég lehetőséget a tudomány szabadságának megvédésére, mert alapvetően a kereskedelmi jog nyelvén íródtak. Bár a CEU is egy cég, ez a legkevésbé fontos dolog vele kapcsolatban, mert egyetemként a demokráciát védi.

Azt is hozzátette, hogy a CEU története csak egy része annak, ami Magyarországon történik, mert Orbán amióta hatalomra került, megváltoztatta az alkotmányt, csökkentette a bíróságok autonómiáját, majd a tudományos intézmények ellen fordult: a CEU-val kezdte, de az MTA-val folytatta, és átírják a tanterveket is, hogy Magyarország dicsőségét hangsúlyozzák, és hogy milyen sokat szenvedett az ország a XX. században. „Mindez az örök ártatlanság nemzeti narratívájának létrehozásához. De beszéljen egy budapesti zsidóval Magyarország örök ártatlanságáról.

Most egy ideológiai konszolidációt látunk. Magyarország egy pártállam, amely a keresztény kultúra ideológiáját írja elő, amelyet a társadalom minden intézményén keresztül terjeszteni kell. A kérdés az, hogy ez működik-e. Remélem, nem”

A témáról bővebben és a teljes cikk itt:https://varosikurir.hu/ignatieff-ha-soros-gyorgy-nem-letezne-orban-viktor-kitalalta-volna/?fbclid=IwAR2uKiKOxASlaleC-MIxccJYZCNXvCZrTv9YNIp6JXX2FqXQg2_1Wo1odlo