Hadházy: A honvédség diszkréten tapossa a demokráciát. + VIDEÓ

Ezt a videót tíz hónap után újra megosztom, mert ma is legalább annyira aktuális, mint akkor. Azt dokumentálja, hogyan tagadta meg tavaly a Honvédelmi Minisztérium teljesen törvénytelenül a betekintést a “honvédségi” luxusrepülő horvátországi útjának dokumentumaiba(ami azért lenne érdekes, mert a Brac szigeti reptéren a repülővel egyidejűleg a miniszterelnöki Volkswagent is levideózták). Akkor Orbán Viktor nyilvánvalóan ott szállt be a Rómába repülő gépre. Most viszont ennél is durvább kérdést kellene tisztázni.
Szombaton ugyanis, amikor a miniszterelnököt Brac szigetén egy étteremben lefotózták, reggel a honvédségi repülőgép is ugyanott, pontosabban a közeli Split repülőterén landolt (majd egy portugáliai forduló után este is beugrott oda, mielőtt hazatért Kecskemétre).
Két eset lehetséges tehát:
1) A miniszterelnök szörnyű pechje, hogy a honvédségi luxusrepülők pont akkor és ott hajtanak végre KÜLÖNLEGES KATONAI MŰVELETET, ahol ő nyaralgat.
2) A miniszterelnök az állami luxusjetekkel megy nyaralni. Én természetesen az utóbbira szavazok, és ha más nem, a minisztérium törvénytelen titkolózása megerősíti a gyanúmat.
A Fidesz idén nyáron külön számomra törvényt hozott, hogy amíg Kövér nem engedi az eskümet letenni, ne is kérdezhessek. A videó azt is megmutatja, mennyire nincs ennek jelentősége – tavaly még törvényesen kérdezhettem a luxusgép repüléséről, de akkor is így “válaszoltak”. Több mint egy hónapig nem adtak ugyanis időpontot arra, hogy betekintsek a honvédségi luxusrepülő római útjának dokumentumaiba l, és biztosan megtudjam, kiért kellett a horvát tengerparton leszállni. A miniszter, majd Németh Szilárd államtitkár is azt írta, hogy ez titok. De ilyen esetben – titoktartás mellett – egy országgyűlési képviselőnek jogában állna az iratokba betekinteni, ahogyan ezt korábbi – szintén nagyon furcsa – utak esetében meg is engedték. Amikor a levelezgetést megunva ezt megelégelve először odamentem, azt mondták, hogy 72 órával előbb jelentkezzek be. Ezt is megtettem, de akkor meg a parlamenti kapcsolatokért felelős főosztályvezeteő fogadott csak, azt mondva, hogy nem adhat információt. Sokadszorra elmondtam neki is, hogy nem információt kérek, hanem a dokumentumokat akarom megnézni és ezért tegnap, előre bejelentett időpontban ismét felkerestem őket. De ismét csak két cinikus tisztviselő jött le hozzám, akik közölték, hogy akkor sem mutatják meg a papírokat. Ekkor kapcsoltam be a kamerát.
Tavaly is elmondtam: ha a hadsereg törvénysértő módon megtagadja a parlament egy tagjától az információt, az egy nagyon rossz folyamatra utal: a civil ellenőrzés megszűnésére. Ez a látszólag kis ügy egy újabb lépés a diktatúra felé vezető úton, ilyet demokráciában egy hadsereg egyszerűen nem tehet meg.
Persze ez az ügy csak látszólag kicsi. Az, ha egy miniszterelnök a honvédségi repülőn utazgat a horvát tengerpartra, az egyáltalán nem kis ügy. Ez igaz volt tavaly is, de most, a brutális adóemelések, a 35 százalékos infláció, a masszív energiaár-emelés, az üzemanyaghiány idején egészen hihetetlen, hogy meg meri tenni.