Hadházy Ákos: a kormány lemondott a széles körű tesztelésről

0

A Kásler miniszter által április 1-én aláírt új eljárásrend szerint ezentúl csak a legsúlyosabb, kórházban kezelt koronavírusos betegeket tesztelik,

– amivel lemondtak a széles körű tesztelésről, állítja Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebookra kirakott videójában.

Hadházy azt mondja, az  eddigi utasítás megengedte az enyhébb tünetekkel jelentkező gyanús esetek tesztelését is, de az új utasításban a képviselő szerint már az az ajánlás szerepel csak, amit az Európai Betegségmegelőző Központ adott ki azoknak az országoknak, ahol nem áll megfelelő mennyiségű teszt rendelkezésre, és csak a kórházi kezelésre szoruló betegeknél írja elő a vizsgálatot.

Hadházy azt állítja, hogy a WHO ajánlása szerint aki teheti, teszteljen minél több enyhe tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes betegeket is.

A képviselő úgy gondolja, hogy a kevés teszt és a részletes adatok titkolása veszélyes kombináció, mert abba a hitbe ringathatjuk magunkat, hogy nálunk minden nagyon jól alakul, de az, hogy a kormány a nagyon kevés teszt és a részletes területi adatok hiánya miatt olyan lapos görbét rajzol, amilyet akar, a képviselő szerint nem jelenti azt, hogy a valóságban olyan is marad.

Hadházy úgy gondolja, valószínűleg

ugyanaz a helyzet, mint a maszkokkal: mivel nincs hozzá elegendő anyag (enzimek, oldószerek, esetleg primerek sem), inkább azt mondjuk, hogy nem is akarunk tesztelni – mint ahogyan a maszkokról is azt hazudtuk, hogy nem jó semmire, aztán Orbán bevallotta, hogy csak azért nem kötelező, mert nincsen elég. Felelős kormány inkább őszintén elmondaná a valóságot és ezzel párhuzamosan sokkal komolyabb intézkedésekkel korlátozná a társas érintkezések számát

– írja Hadházy Ákos.