Hadházy Ákos: Csinovnyikokat küld rám a Fidesz!

A honvédség diszkréten szeretné lábbal taposni a demokráciát – a minisztériumi csinovnyikok idegesen elmenekültek, amikor elővettem a kamerát. Ezek a gyáva minisztériumi halljakendek nyilvánvalóan nem a hazánkat védik, hanem Orbánt – és ez nagyon rossz dolgokat vetít előre.
Több mint egy hónapja nem adtak ugyanis időpontot arra, hogy betekintsek a honvédségi luxusrepülő római útjának dokumentumaiba és biztosan megtudjam, kiért kellett a horvát tengerparton leszállni. A miniszter, majd a pacalkirály államtitkár is azt írta, hogy ez titok. De ilyen esetben – titoktartás mellett – egy országgyűlési képviselőnek jogában állna az iratokba betekinteni, ahogyan ezt korábbi – szintén nagyon furcsa – utak esetében meg is engedték.
Most viszont egy hónapja nem adtak időpontot, csak hitegettek, hogy majd szólnak. Amikor a múlt héten ezt megelégelve odamentem, azt mondták, hogy 72 órával előbb jelentkezzek be. Ezt is megtettem, de akkor meg a parlamenti kapcsolatokért felelős főosztályvezeteő fogadott csak, azt mondva, hogy nem adhat információt. Sokadszorra elmondtam neki is, hogy nem információt kérek, hanem a dokumentumokat akarom megnézni és ezért tegnap, előre bejelentett időpontban ismét felkerestem őket. De ismét csak két cinikus tisztviselő jött le hozzám, akik közölték, hogy akkor sem mutatják meg a papírokat. Ekkor kapcsoltam be a kamerát.
Ha a hadsereg törvénysértő módon megtagadja a Parlament egy tagjától az információt, az egy nagyon rossz folyamatra utal: a civil ellenőrzés megszűnésére. Ez a látszólag kis ügy egy újabb lépés a diktatúra felé vezető úton, ilyet demokráciában egy hadsereg egyszerűen nem tehet meg.
Persze ez az ügy csak látszólag kicsi. Az, ha egy miniszterelnök a honvédségi repülőn ugrik át a családjával a horvát nyaralásból egy kis római vakációra, az egyáltalán nem kis ügy. A hallgatás is sokat mond, vegyük ezután ténynek, hogy Orbán a sajátjának gondolja a honvédséget és azok eszközeit is.

#magyarország #demokrácia
#hadházyákos