Hadházy Ákos: Elképesztő házszsbály-módosítás

0

Tegnap már sokat olvashattak, hogyan akarja fegyelmezni a Fidesz az ellenzéket, de mára eljutottunk a törvénymódosítás mellé benyújtott házszabály-módosításig, ami – ha lehet – még elképesztőbb. Egész egyszerűen ŐK AKARJÁK MEGMONDANI, HOGY AZ ELLENZÉK MIT CSINÁLJON, hogyan viselkedjen: természetesen engedelmes biodíszletként asszisztáljon a NER újabb és újabb hajmeresztő ötleteihez.
Eddig az volt a szokás, hogy ha egy képviselő nem tudott vagy nem akart részt venni egy ülésen (ennek egyre kevesebb értelme van), előre bejelentette, hogy más, halaszthatatlan közfeladata van a Házon kívül. Ez hamarosan már nem lesz elég, utólag is igazolni kell a távolmaradást. A módosítás értelmében havonta összesítik, ki hány szavazáson vett részt, és kilistázzák, aki legalább a szavazások negyedét kihagyta. A függetlenek közvetlenül a házelnök felé, a többieknek a frakcióvezetőn keresztül igazolhatják, miért hiányoztak. És most jön a csavar: KÖVÉR LÁSZLÓ ELDÖNTI, elfogadja-e a hiányzás indokát, vagy sem. Nyilván nem fogja, ha csak valaki nem fekszik nyakig gipszben, és el fogja rendelni a tiszteletdíj csökkentését. Természetesen fellebbezésnek nincs helye.
A cél világos: megakadályozni egy egységes ellenzéki bojkottot, mert az irtó kínosan nézne ki, hogy mindig üresen maradnak a padsorok, a fideszesek pedig elbeszélgetnek egymással. Pedig emlékezzünk: 2006 után a Fidesz és a KDNP maga is bojkottálta részben a parlamentet, az akkori miniszterelnök megszólalásainál vonultak ki. Lehet, hogy tudat alatt attól félnek, hogy ők is úgy járnak majd, mint 2010-ben a szocialisták.

Nem hiszem, hogy ez a trükk vissza kellene tarthatná az ellenzéket, hogy otthagyja ezt a parlamentnek gúnyolt cirkuszt, hiszen miért ne lehetnének fontos kipcsak-találkozók vagy nyilvános faültetések, amelyeken részt kell vennünk, pont a szavazások idején.