Hadházy Ákos: Félmilliárd nyomában

Vannak helyszínek, ahol egy szót sem kellene szólni, mert a minket fogadó látvány mindent elmond arról, hogyan lopták szét az országot és az EU támogatásokat az elmúlt 10 évben.

Valami bűzlik Zalaerdődön.

Egy nagy halom tehéntrágya két nagy betontartály, egy portásfülke, benne egy asztal és egy szék, egy irodaépület, aminek hiányzik az egyik fala, de van benne hat szék és egy mérleg. És egy lekopott EU-s tábla a gazban, ami 540 millió (!) EU támogatásról szól.

A nyilvános adatbázis szerint a pénzt teljes egészében ki is fizették a Capári és Társa VENDÉGLÁTÓ Kft-nek. A “vállalkozás” címkapcsolatban áll egy másik biogáz üzemmel, ami szintén nem üzemel: Felpécen szintén kaptak fél milliárdot biogáz üzemre. Ott a napi.hu korábbi cikke szerint annyival jobb a helyzet, hogy az meg is épült, de 2019-ben még nem üzemelt. https://www.napi.hu/…/energia-biogaz-eromu…
Fogalmam sincs, hogy van-e kapcsolata bármilyen politikushoz a Capári családnak, akiknek a jelek szerint egy lovas komplexum a fő profilja, a biogáz üzem csak úgy mellékesen jött. A lényeg a rendszer: Magyarországon gyakorlatilag nem működik az EU pénzek ellenőrzése. A 2014-2015 időszakban az ellenőrző szerveknél konkrétan utasításba adták, hogy hiába találnak gyanús dolgot, ne nagyon legyen belőle eljárás. Ez jelentette az EU pénzek Lázár-féle kipörgetését, mindegy, hogy kinek és hova, csak diadalmasan jelenthessük, hogy elköltöttünk mindent. Ha valakinek nincsenek “kapcsolatai”, akkor persze kaphatnak “szabálytalansági eljárást”, de a pénz már nyilván soha nem lesz meg.

FRISSÍTÉS: Helyiek nagyon gyorsan jelezték, hogy természetesen a Capári család nagyon jó fideszes kapcsolatokkal bír. Végh László fideszes polgármesterrel szoros kapcsolatban vannak (ő az, akinek a felesége hamisította a bizonyítványát) Capári Róbertet a helyi választási bizottság alelnökévé is tették -ide pedig mindig csak megbízható kádereket szoktak tenni.