Hadházy Ákos: Korlátlan időre adatna magának felhatalmazást a kormány

0

Korláta időre adna át a parlament minden jogot a kormánynak a vészhelyzetre hivatkozva – erre figyelmeztet Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

A kormánynak még saját képviselőinek egészsége sem fontos, ez nem csak az eszetlen kézfogásokból látszik. Még az is csak…

Gepostet von Hadházy Ákos am Donnerstag, 19. März 2020

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtökön kaptak kézhez az ellenzéki frakcióvezetők egy törvényjavaslatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől arról, hogy hogyan hosszabbítaná meg a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet.

A veszélyhelyzet ugyanis legfeljebb 15 napra szól, utána a meghosszabbításához a parlament felhatalmazása szükséges, ezen változtatnának most azért, hogy a parlamentet se kelljen összehívni a járvány idején, így azonban korlátlan időre kapna felhatalmazást a kormány.

“A parlament úgy adná most át a jogokat, hogy majd a kormány mondja meg, mikor van szerinte a vészhelyzetnek vége. Gondolom, ha csökkenne a népszerűsége, akkor el fog húzódni”

– vaószínűsíti Hadházy.

A törvénytervezet megtiltja a népszavazásokat, időközi választásokat és rendelkezik arról is, hogy ha egy önkormányzat feloszlik, akkor is marad minden a régiben, marad a korábbi polgármester.
Emellett a Bűntető törvénykönyv módosításával három évvel tervezik büntetni, ha valaki “valótlant” állít a járványról.

“Nem vagyok hajlandó teljhatalmat adni egy olyan miniszterelnöknek, aki egy hete még azzal riogatott, hogy nem ad fizetést a tanároknak, ha bezárják az iskolákat. Aki hétfőn nagy elánnal magyarázta, miért nem kell tesztelni az embereket. Aki még ma reggel is azt kiabálja, hogy a határok lezárásával megoldja a dolgot. És akinek kancelláriaminisztere kamerába mondja, hogy 65 év alatt nyugodtan fertőzzük meg egymást”

– írta Hadházy.

A javaslat egyelőre még nem került fel a parlament honlapjára.