Hadházy Ákos: Magyarország történetének legsúlyosabb FELDERÍTETT korrupciós ügyévé nőtte ki magát a Simonka György ellen folyó eljárás.

Polt Péter elismerte: a fideszesek törvényt módosítottak Simonka György kedvéért

0

Korábban soha nem bizonyosodott be, hogy a parlament alelnöke, egy miniszter és az Agrárkamara elnöke (a kormánypárt frakciók aktív közreműködésével) jogszabályokat módosítottak volna azért, hogy egy csalónak ne kelljen visszafizetnie a törvénytelenül felvett támogatást. Egy bő évtizede hasonlóba még belebukott volna a kormány, de Jakab, Győrffy és Fazekas urak egészen biztosan. Ma viszont legfeljebb néhány százezer emberhez jut el a hír, a nevezett urak pedig talán csak jót mosolyognak rajta, hogy lebuktak. Esetleg megkérik Rogán Antalt (aki akkor a Fidesz frakcióvezetője volt), hogy indítson ellenem egy újabb lejárató kampányt.

Immár hivatalos, hogy egészen a törvényalkotásig nyúlnak a fideszes Simonka György büntetőügyének szálai – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek adott válaszából.

Ebben a legfőbb ügyész elismerte: a vád alá helyezett Békés megyei országgyűlési képviselő elérte, hogy számára kedvező törvénymódosítást hajtsanak végre a parlamentben. 

Minderre már a vádirat is utalt, ám eddig nem volt világos, mely jogszabályok esetében ért el Simonka módosítást. Polt közlése szerint a kormánypárti politikus két esetben érte el célját. Érdekei szerint módosult:

  • a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó törvény,
  • valamint a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelete.

Simonka György mindkét esetben a hozzá köthető társaságok által felvett támogatások szabálytalan felhasználásának következményeit igyekezett tompítani, főként el akarta kerülni, hogy a támogatásokat vissza kelljen fizetni. Azonban – mint írja a legfőbb ügyész – ezzel sikertelenül próbálkozott a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft., valamint a Paprikakert TÉSZ Kft.

Hadházy Ákos a történtekről tartott sajtótájékoztatóján felvetette, hogy a módosításokat jegyző képviselőket felelősségre kellene vonni. Szerinte a fideszes Jakab Istvánnak – aki az Országgyűlés alelnöke –, Győrffy Balázsnak – aki egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke –, valamint Fazekas Sándornak mint volt agrárminiszternek ott lenne a helye a vádlottak padján Simonka György mellett.

Poltnak küldött válaszlevelében Hadházy megkérdezte a legfőbb ügyészt, hogy a szóban forgó képviselők mentelmi jogának felfüggesztését eddig miért nem kérte a parlamenttől.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban közölte, hogy Simonka György és 32 társa ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A politikus társainak nevét és az egyéb vádpontokat azonban nem tudatták, ám lapunk megtudta, hogy Simonka György családtagjainak is a vádlottak padjára kell ülnie. Beszámoltunk arról is, hogy Simonka mellett további két fideszes országgyűlési képviselő rokonai is vádlottak lettek: Kerényi János regionális pártigazgató unokaöccsének és Varga Gábor hozzátartozóinak is felelniük kell a bíróság előtt.

A kormánypárti politikus büntetőpere az év elején kezdődött, és bár ő tagadta bűnösségét, nyolcan beismerték tettüket, amivel rontották a képviselő helyzetét. Köztük van két felszámoló is, akik bevallották, hogy megvesztegették őket.

Forrás:https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/21/simonka-gyorgy-torvenymodosiitas-fidesz-polt-peter-legfobb-ugyesz/?fbclid=IwAR0AB3FaQAuooiEyijZrvpu7rtD9gR5MyuoKFT8bE279EE5zXBCEW5IseOA