Hadházy Ákos: Amíg a média nem szabad és amíg a kormány kedvére hazudhat, hergelhet

Egyre többen látják be, hogy nem beszélhetünk szabad választásról, amíg a média nem szabad és amíg a kormány kedvére hazudhat, hergelhet:

„A médiafölény a Fideszé, a médiahatóság a Fideszé, a közmédia a Fideszé – amint a valóság torzításának és a sajtószabadság fojtogatásának felelőssége is. (…) Mára a helyzet megkérdőjelezi a szabad választások intézményét, a kormány leválthatóságát.”

 

Az MTVA híradóját nézve könnyen juthat bárki arra a következtetésre, hogy a pártközpont sem szerkesztené ügyesebben az adásokat. A Híradó internetes felületének közéleti hírei tetszőleges időpontban felcserélhetőek a Fidesz.hu tartalmával.

És ez az a közmédia, aminek a nyáron napi 55 millió forinttal (így évi 97 milliárd) emelték a költségvetését. Az Európa Tanács májusi jelentése nem véletlenül rótta meg Orbánékat, miszerint: „a közmédia a kormány szócsövévé vált, amely kényelmes propagandaeszközként működik a választások előtt és alatt”.

Hasonló következtetésre jutott az Európai Bizottság szeptember végi jogállamisági jelentése is.

A sajtó sokszínűségét fenyegető veszélyt magas, a Médiatanács függetlenségét és hatékonyságát – megengedően – közepes kockázatúnak minősítették.

Forrás: Népszava