Halálig tartó munkára és nyugdíjas szegénységre számítanak a magyarok

0

A 30 és 59 év közti korosztály 28%-ának nincs semmilyen megtakarítása Magyarországon, rengetegen úgy gondolják, főleg az idősebbek közt, hogy vagy nem érik meg a nyugdíjas kort, vagy akkor is dolgozniuk kell. Az Y generáció köreiben már szerencsésebb a helyzet: egyre többen, egyre nagyobb összegeket tesznek félre – hangzott el mindez a K&H mai sajtótájékoztatóján.

Székely Pálma, a K&H biztosító életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője a következő fontosabb adatokat ismertette:

  • A 30 és 59 éves korosztály 28%-ának semmilyen megtakarítása nincs Magyarországon – derül ki a K&H legfrissebb biztos jövő indexéből.
  • Azok közül, akik megtakarítanak, 50%-uk nem konkrét céllal tesz félre, 32%-uk nyugdíjcélra, 27%-k lakáscélra rak félre. A válaszadók 26%-a kevesebb, mint 500 ezer forint megtakarítással rendelkezik, alig 3% rendelkezik 10 millió forint megtakarítással rendelkezik. A K&H számításai szerint 29 millió forintnyi megtakarításra van szükség ahhoz, hogy valaki fenn tudja tartani a jelenlegi életszínvonalát.
  • A kutatásban nyilatkozók átlagosan 57 évesen mennének ideálisan nyugdíjba, reálisan viszont arra számítanak, 69 éves korukban tudnak nyugdíjba menni.
  • A válaszadók 84%-a szerint fontos félretenni nyugdíjas éveinkre, 75% pedig egyenesen jobban hisz az öngondoskodásban, mint az állami nyugdíjban. A válaszadók 53%-a egyébként arra számít, dolgozni fog nyugdíj mellett vagy nem éri azt meg, ez főleg az X-generációsok körében jellemző.
  • A válaszadók úgy vélik, átlagosan 216 ezer forintra van szükségük, hogy nyugdíjas éveikben kényelmesen meg tudjanak élni, emellett úgy vélik, 104 ezer forintból már egyáltalán nem lehet megélni. A válaszadók 48%-a arra számít, hogy az állami nyugdíjból csak nagyon nehezen fog tudni megélni, ennek ellenére a válaszadók 58%-a nagyobb részben az állami nyugdíjból tervez megérni.
  • A 35 év alatti korcsoportban a megtakarítási kedv folyamatosan növekszik: a fiatalok 23,9%-a tett félre 2019-ben, míg 2014-ben ez a szám alig 11,16% volt. A 18 és 35 év alattiak átlagosan 14 ezer forintot tesznek félre havonta, viszont az átlagdíjuk 22%-ot növekedett éves alapon.

https://www.portfolio.hu/befektetes/20191015/halalig-tarto-munkara-es-nyugdijas-szegenysegre-szamitanak-a-magyarok-403925