Hamarosan 1000 forintba kerülhet egy kiló kenyér

Néhány hét múlva a legolcsóbb kenyér kilója is drágább lesz ezer forintnál, és a többi pékáru is drágulhat.

Mostanában már másodszor emelte fel a liszt árát a szállító: három hete 23, azóta újabb 25 százalékkal lett drágább és még szeptemberre is újabb áremelés várható – ismertette Újszentiván pékmestere a Telex tudósítójának. Ősztől további alapanyagok is drágulhatnak, a margarin, a sajt, a vaj és a húsáru is.

Hirdetés

Kovács Attila László felidézte, hogy az első lisztáremelés után a tizedével növelte ő is termékeinek árát, de újabb 10-15 százaléknál nem akar nagyobbat emelni, nehogy elriassza a vevőket.

A korábbi években előfordult, de Varga Ferenc, a Magyar Pékszövetség elnökségének tagja az utóbbi időben nem hallott arról, hogy pékséget zártak volna be Csongrád-Csanád megyében – válaszolta a Telex kérdésére.

Varga elmagyarázta, hogy amellett, hogy nehéz munkaerőt találni, hiszen a fiatalok számára nem vonzó a pálya, nőnek a pékségek energiakiadásai, szállítási költségei és az alapanyagokért is egyre többet kell fizetni. A szakértő őgy látja, az elmúlt évtizedben a magyar vásárlók elkezdték a jobb minőségű és egészséges termékeket keresni, amiknek az előállítása még költségesebb.

A szakember cégénél sok sofőr is dolgozik, hiszen termékeinek 80-85 százalékát Csongrád-Csanád megye különböző településein. Emiatt az üzemanyagköltségek emelkedése is nagy gondot jelenthet nekik – árulta el a lapnak.

Annak érdekében, hogy a jó szakembereket megtartsák a béreket is emelni kellett – teszi hozzá, de így is keresnek még munkatársat.

Miután a béreket követve az energia ára feljött a második legnagyobb kiadási tétel szintjére, az alapanyagok pedig a harmadik legnagyobb költségtételt jelentik, a pékségek termékeinek áremelése elkerülhetetlen

– véli Varga Ferenc, aki, mint mondta: nem szeretne találgatni, de szerinte a legolcsóbb kenyér kilója is mindenhol hamarosan ezer forint felett lesz.

 

https://www.atv.hu/belfold/20220803/1000-forint-kilo-kenyer?fbclid=IwAR0T3JOV6LjqaXlzp0G4vqJL0cA4YglyIkKoomzvrokcGtEn3T6ATQAx1PY