Harangozó Gábor: Elkészült a huszonegy szakterületből és kilenc nagyobb fejezetből álló, összellenzéki program!

Elkészült a huszonegy szakterületből és kilenc nagyobb fejezetből álló, össz-ellenzéki program, „Közös alap” címmel – mondta a KlikkTv-ben Harangozó Gábor, a Szociális Demokráciáért Intézet vezetője.

Hozzátette:

ezt társadalmi vitára bocsájtják, és bárki véleményezheti, illetve javaslatokat tehet hozzá.

 

Harangozó Gábor arról is szólt a KlikkTv-ben, hogy tavaly ősszel kezdték el a munkát, méghozzá úgy, hogy összehasonlították a pártok korábbi programjait, felállítottak egy szempontrendszert és minden szakpolitikai területen belül részkérdéseket tettek fel a különböző pártoknak. A válaszok alapján hasonlították össze, hogy miben van egyetértés, hasonlóság és hol vannak nagyobb ellentétek.

Hozzátette: 21 szakpolitikai program készült el úgy, hogy van egy programalkotó bizottság, amelyik koordinálta ezt a munkát, és emellett – a pártok részvételével – a különböző szakterületekre ad hoc bizottságok jöttek létre. Ilyen előzményeket követően alakultak ki a viszonylag részletes, intézkedési szinten is javaslattevő programok.

A folytatásról elmondta, a programokkal azt szeretnék elérni, hogy a közvélemény bevonásával, a magyarok részvételével alakuljon ki a közös program. Ezért elkészítettek egy minimumprogramot, amelynek neve Közös Alap és ez fogalmazza meg az irányait ennek a most formálódó közös programnak.

„Minden egyes területen letettünk egy javaslatot arra, hogy milyen irányba kell továbblépni, hogyan kell Magyarország problémáit kezelni, és milyen Magyarországot szeretnénk végső soron felépíteni.”

Mint megjegyezte, ez kifejezetten az a közös halmaz, amelyben mindenki egyetért, az irányokat határozza meg, és erről kezdeményeznek társadalmi vitát.

„Indítunk nemsokára egy weboldalt, ahol mindenki hozzászólhat ezekhez a javaslatokhoz, mindenki kifejtheti róla a véleményét, illetve új javaslatot is megfogalmazhat. Ez teljesen nyilvános lesz. A javaslatokat a programbizottság érdemben vizsgálja és beépíti a végleges javaslatcsomagba, amivel elindítják a vitát. Amikor ezzel kibővül a Közös Alap, akkor fogja ezt minden képviselőjelölt aláírásával is vállalni.”

Hozzátette: ez azért fontos, mert az előválasztáson különböző pártokból jövő jelöltek indulnak, de kell, hogy legyen egy közös alap, amelyben mindenki egyetért, és amivel minden választó tudni fogja, hogy bármelyik jelöltre szavaz, mindenki ezt a Közös Alapot vállalja, ezt akarja végrehajtani.

Harangozó Gábor elmondta, kilenc nagyobb fejezet van, ami mindent átölel, indul a korrupció elleni küzdelemmel, az új alkotmányhoz való javaslatokkal, és foglalkozik a nyugdíjrendszer átalakításával, azzal, hogy a munka világában hogyan kell a szakszervezeteket megerősíteni és a dolgozók bérét emelni vagy a nyugdíjakat felzárkóztatni.

„Bevezetjük a vegyes indexálást az infláció mértékéig, mindenki megkapja a szokásos nyugdíjemelést, és ahogy növekednek a bérek, annak arányában, plusz nyugdíjemelésre kerül sor. Azt viszont úgy akarjuk megcsinálni, hogy a nyugdíjak közötti különbség csökkenjen.”

Mint fogalmazott: úgy indulnak neki a választásnak, arra kérik a felhatalmazást, hogy új alkotmányt hozhassanak létre. Ha viszont nincs kétharmad, akkor nincs meg a kellő felhatalmazás arra, hogy ez az új alkotmány megszülethessen.

Kétharmad, majd népszavazás kell, hogy meglegyen a legitimás – erősítette meg.

„Egyszerű többség esetén sem lesz béklyóba kötve a kezünk, viszont akkor meg kell hirdetnünk egy olyan alkotmányozási folyamatot, amelyben sikerül megszerezni a társadalmi többséget és Magyarország társadalmának kell úgy döntenie, hogy akarja ezt az új alkotmányt.”

Mint hozzátette, arra is vannak jogi megoldások, ha egyszerű többsége lesz az ellenzéknek, de most részleteket nem mondott. Szerinte a direkt rendszerbe rakott csapdákat el lehet kerülni.

Harangozó Gábor arról is beszélt, hogy kormányváltásra nem csak azért van szükség, hogy a demokrácia normálisan működjön.

„A demokrácia nem maga a cél. Azokat az intézkedéseket, amikkel jobbá tudjuk tenni az emberek életet, amikkel nem egy kiválasztott rétegnek, egy kiválasztott kapcsolati hálózat embereinek az érdekében működik a teljes állam – ahogy most, a Fidesz alatt –, hanem a többség, az emberek érdekében, ezeket az intézkedéseket minden további gond nélkül meg lehet csinálni.”

Meg lehet csinálni a nyugdíjak, a bérek rendezéséhez és a vidék talpra állításához szükséges intézkedéseket – folytatta.

„Konkrétan családokat választottak ki, akik érdekében változtatták meg a jogszabályokat, akiknek kedveznek a támogatások, a hatalmi berendezkedés, másokat kiszolgáltatott helyzetbe hoztak és ezért is tudnak olyan sikeresek lenni vidéken, mert egyszerűen az embereket rákényszerítették, hogy ha boldogulni akarnak, idomuljanak ezekhez a körülményekhez, amiket azonban egy tollvonással meg lehet változtatni – tette hozzá.

„Ha egy olyan kormány fog megszületni, amelyik ezeket az intézkedéseket végigviszi, és megcsinálja, akkor egy normális, XXI. századi, európai Magyarországban fogunk élni, ahol az emberek boldogulnak, egyik napról a másikra fejlődni tudnak és nem azon izgulnak, miként fogják a másnapot túlélni.”

Harangozó Gábor Fidesz-közeli ismeretségéből származó tapasztalatai alapján úgy véli, a magyar közigazgatás és az emberek nagy többsége is kezdi beárazni, hogy ennek a hatalomnak vége.

„Orbán Viktort azonban nem szabad lebecsülni, nagyon ért hozzá, hogy kell megmozgatni tömeget, de el fogja veszíteni azt a varázsát, amivel korábban utcára  vitte az embereit.”

Ha az ellenzéki társaság képes együttműködni, konfliktusok nélkül, az ország érdekében jó intézkedéseket hozni, akkor a társadalom nagy többsége csatlakozni fog azokhoz, akik már korábban a kormányváltást támogatták – fogalmazott.

Változás lesz, ha a falvak lakó – akik ma nehezen szólíthatók meg –, a változás mellé állnak. Most úgy gondolják, hogy személyesen könnyebben boldogulnak, ha alkalmazkodnak a jelenlegi rendszerhez.

Amint a rendszer megváltozik, az erőviszonyok is teljesen meg fognak változni.