Harangozó Tamás: Mit derítettek fel Las Vegasban, Dubajban és a Kanári-szigeteken a honvédség repülői?!

0

Egzotikus üdülőhelyekre, kaszinóvárosokba, adóparadicsomokba látogattak el a Honvédség elvileg csapatszállító és felderítő gépei. De vajon mit deríthettek fel Las Vegasban, Dubajban és a Kanári-szigeteken? Az Átlátszó alapos összeállításában járt ennek utána. A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Bolgár György kérdezte Harangozó Tamást, a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának MSZP-s tagját a témával kapcsolatban.

Bővebben és szállógrafika az Átlátszó oldalán.

Amikor a két nagy utasszállítót megvették, a Honvédelmi Minisztérium kikérte magának, hogy ezek kormánygépek lennének, a sajtót és az ellenzéki politikusokat támadtak emiatt. Harangozó szerint az idő ezen már túlhaladt, Orbán Viktor is sokszor pózolt a gépek valamelyikéből kiszállva. Ráadásul két – csapatszállítóként elkönyvelt – utasszállítón kívül van két úgynevezett business jet, két luxusrepülő, amellyel kapcsolatban “azzal akarják teljesen hülyének nézni a magyar népet, hogy ezek felderítő gépek lesznek”. Egyébként pedig szégyellje magát, aki nem örül ennek a komoly fejlesztésnek – így a hivatalos reakció. Ugyan mit derítenek fel a Kanári-szigeteken? – tette fel a költői kérdést Harangozó Tamás.

Sarm-es-Sejk, 2019. február 24.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik Sarm-es-Sejkbe 2019. február 24-én. A kormányfõ az Európai Unió és az Arab Liga elsõ alkalommal megrendezett csúcstalálkozójára érkezett az egyiptomi városba.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Las Vegasba Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint fegyverkiállítás miatt repültek. De milyen fegyverkiállítás az, amelyre magángéppel kell mennie bárkinek – kérdezte az MSZP-s képviselő. A kaszinóvárosban egyébként úgynevezett gun show van, ami nem kormányoknak szól, hanem fegyverek iránt érdeklődő embereknek, alapvetően kézifegyvereket lehet vásárolni. Az amerikai kormánnyal a fegyverüzletekről valószínűleg nem egy ilyen szórakoztató rendezvényen tárgyalnak, hülyének nézik az embereket – mondta a képviselő. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy Dubajban volt egy kiberbiztonsági konferencia, arra mentek. Dubajba elég egyszerű eljutni repülővel, ehhez nem kell magánjet egy ekkora ország vezetésének – tette hozzá.

Harangozó Tamás írásbeli kérdést tett fel, a válaszra 15 napot várni kell, azt akarja megtudni, melyik út volt katonai, melyik kormányzati és melyik magáncélú, és ha volt magánút, azt ki fizette. Hangsúlyozta: adófizetői forintokról beszélünk, az a tisztességes, hogy az emberek tudják, ki mit csinál a pénzükből.