Haraszti Miklós: Orbán Putyin módszerével vásárolja fel az ellenzéki médiát

0

Egy megállás nélkül zajló folyamat, aminek a mostani állomása az Index bekebelezése – mondta a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Haraszti Miklós, aki az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó tisztségviselője is volt.

A közrádió megszerzésével kezdődött, amit Orbán Viktor az első kormányzása óta nem enged ki a kezéből, ha kormányon van, ha ellenzékben. Folytatódott a médiatörvénnyel, aztán olyan kísérletekkel, mint a Klubrádió ellehetetlenítése, amit csak a maradék független bíróság tudott valamennyire megakadályozni.

Orbán olyan módszereket is használt, mint Putyin, amikor oligarchákkal vásároltatta fel a média jelentős részét. A külföldi sajtótőke elmenekült, jött a „mészárosítás”. A KESMA nevű képződmény, hivatalos nevén a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, ami félezer médiumot tömörít, hogy a propagandaállamot szolgálja. Haraszti Miklós szerint, érdemes lenne megnézni, hogy itt ki és hogyan adózik. A maradék ellenzéki sajtóban nincs szolidaritás, és ez nem csupán Orbánék bűne. Ugyancsak a putyini modell szerint, mutatóba meghagytak néhány orgánumot, amelyeknek persze alig van szavuk.

Szolidaritás nincs az egyetemek között sem, ez látszott most, amikor a színművészetisek tiltakoztak az intézmény alapítványi tulajdonba adása ellen. Hogy miért fontosak a hatalomnak az egyetemek? Haraszti Miklós szerint azért, mert teljesen kézbe akarják venni az ifjúság oktatását, nevelését. Ráadásul így lehet könnyen kirúgni azokat az oktatókat, akik kellemetlenek a rendszernek.

via. klubradio.hu