Hargitai Miklós: Orbán védekezése egy 0

0

Amikor a magyar nép bölcsebb, mint az az ember, aki (állítólag) vezeti
(avagy miért nincs elegendő szájmaszk és védőfelszerelés)

A lakosság az internetes keresések alapján január 19. óta tudja, hogy baj lesz, és készülni kell. Vajon mikor kapott észbe Orbán Viktor kormányfő?

A Google Trends adatai szerint január 19-étől kezdődően ugrott meg a Google-ban a maszkokkal kapcsolatos keresőkifejezésekre (szájmaszk, arcmaszk, sebészeti maszk, FFP stb.) vonatkozó keresések száma. Kézfertőtlenítőt február 16-tól kerestek sokkal többen, az online sajtóban pedig február 25-én jelentek meg az első „készletvásárlásos” hírek. Az adatok azt tanúsítják, hogy a magyar lakosság a Kínából érkező híreket követve bölcs előrelátással már januártól – de február közepétől intenzíven – készült arra, hogy a világjárvány Magyarországot is eléri, és hogy a veszélyeket minimalizálni kell.
Mit csinált eközben a kormány?
Orbán Viktor miniszterelnök február 28-án szokásához híven rádiószózatot tartott a Kossuth rádióban. Beszédének fő témái (mint a legnagyobb kihívások szerinte Magyarország előtt): migráció, „börtönbiznisz”, Soros György, nemzeti konzultáció. Megemlítette a járványt is, jelezve, hogy semmi probléma, felkészültünk a védekezésre.
„Ugyan a koronavírus minden figyelmet magához vonz, de a történelmi kihívás továbbra is a migráció.”
„A börtönbizniszről és a gyöngyöspatai szegregációs ítéletről, valamint a bírósági ítéletekről kérjük ki az emberek véleményét.”
„A végén mindig arról van szó, hogyan tud a Soros-birodalom befolyást szerezni a kormányzati világra.”
„Egy járványhelyzet kialakulása esetén a szükséges eszközök rendelkezésre állnak.”

A negyedik hete tartó védekezésben azóta kiderült, hogy a magyar kormány két ponton is eltér a WHO ajánlásaitól.
-Alig végzünk teszteket (feltehetően azért, mert nincs elég teszt), így még az igazolt fertőzöttek kontaktjainak végigtesztelése sem mindig történik meg, ami konkrétan ellentétes a WHO-protokollal
-Az orvosok, ápolók java része pedig megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgozik (amivel a magyar állam az ő életüket és az egészségügyi ellátás biztonságát is súlyosan veszélyezteti).

Az első Magyarországra tartó maszk- és védőruházat-szállítmány egyébként március 23-án indult el Kínából.
A hiányzó kézfertőtlenítők beszerzését előkészítő tendert szintén március 23-án írták ki.
Prágában, ahová egy nappal előbb ment a kínai gép (és két nagyságrenddel több felszerelést, valamint 150 ezer gyorstesztet is vitt), a kormányfő már bocsánatot kért a hibák és a késlekedés miatt.

Szerző. Hargitai Miklós