Harmadik hullám: Tokióban túlterhelődött az egészségügyi rendszer

Tokió csütörtökön jelentette be, hogy súlyosan megterhelődött az egészségügyi rendszerük a koronavírusos betegek miatt, ezért piros, a négyes skálán legmagasabb riasztási szintet rendeltek el, írja a Reuters.

A Japán főváros kormányzója, Koike Juriko a koronavírus-megfigyelő bizottsággal ülésezett, ahol elhangzott, hogy a pandémia kitörése óta most először kell piros riasztást elrendelni az egészségügyben, ugyanis szerdán 678 új fertőzöttet regisztráltak, míg csütörtökön 544 új fertőzöttet csak Tokióban. Októbertől Decemberig nagyon alacsony volt a napi új fertőzöttek száma. Két hónap alatt alig 3000 új beteget regisztráltak a keleti országban.

Japánban jelen pillanatban 188 ezer feletti az esetek száma, elhunyt eddig 2623 fő fertőzött beteg. 155 ezer fő pedig már kigyógyult a koronavírus fertőzésből.

Eddig a kórházak állapota csak a második riasztási szinten volt, jelezve, hogy szükséges növelni a kórházi kapacitást, de a városban a koronavírus új fertőzöttei miatt már a múlt hónapban elrendelték a legmagasabb riasztási szintet.

Egy hete beszámoltunk róla, hogy Japánban elindult a koronavírus harmadik hulláma.

Japán is a koronavírus-járvány harmadik hullámával szembesül, november közepe óta folyamatosan emelkedik az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma, és emiatt a hatóságok arra figyelmeztetik az embereket, hogy legyenek elővigyázatosabbak, és inkább ne utazzanak sehova az év végi ünnepek idején – írja az MTI.

Koike Juriko tokiói kormányzó arra szólította fel a helyieket, különösen az időseket, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat.

Japánban a koronavírus-járvány mindeddig nem robbant be olyan súlyosan, mint Európában és az Egyesült Államokban, de a fertőzöttek számának újbóli megugrása arra utal, hogy a járvány újabb hulláma vette kezdetét.

A 126 millió lakosú országban eddig 188 573 fertőzöttet azonosítottak, és 2623 halálesetet hoznak összefüggésbe a járvánnyal.

Korlátozások léptek életbe vasárnap éjféltől Japán teljes területén.

Japán teljes területén kötelező a maszk használata és a távolságtartás szabályainak betartása közterületen, zárt épületben, élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban és a tömegközlekedési járműveken. Korábban zárnak az üzletek és a vendéglátóhelyek. Korlátozva vannak az oktatási intézmények és az egyetemek. Bezárták a konditermeket, a wellness szállodákat és fürdőket.