Harrach Péter: A KDNP bejutna önállóan is a Parlamentbe, nem kell ahhoz a Fidesz!

0

Bár nem lenne értelme, a KDNP akkor is átugraná az ötszázalékos bejutási küszöböt, ha a Fidesztől függetlenül, önállóan indulna a 2022-es parlamenti választáson – mondta az RTL Klub Híradó kérdésére Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakciójának a vezetője.

A gyakorlatilag mérhetetlen népszerűségű, a Fidesszel gyakorlatilag szimbiózisban élő KDNP politikusát annak kapcsán kérdezték erről, hogy a képviselői is megszavazták azt a házszabály-módosítást, amely szerint a jövőben csak azok a képviselők alakíthassanak frakciót, akik a saját pártjuk színeiben indulnak a választáson.

A Fideszben és a KDNP-ben létezik kettős párttagság, például a politikai karrierjét KDNP-sként kezdő Hollik István is kettős párttag.

– Nem lenne értelme külön indulni, bár hozzáteszem azt, hogy van a KDNP-nek akkora támogatottsága, hogy ha ez valamilyen ok miatt megtörténne, akkor megugornánk az ötszázalékos küszöböt, tehát továbbra is parlamenti párt lennénk
– fogalmazott a Harrach Péter.

Arra már a hvg.hu hívja fel a figyelmet, hogy a KDNP-nek utoljára 1994-ben sikerült önállóan öt százalék felett teljesítenie parlamenti választáson. Akkor a párt 5,3 százalékot kapott, 1998-ban 2,3 százalékon állt meg, 2002-ben listát sem tudott állítani, 2006 óta pedig a Fidesszel közös listán indul. Semjén Zsolt pártjának a népszerűsége 0 és 1 százalék között mozog a felméréseken.