HÁT EZ MEG HOGY LEHET: A 200 MILLIÓS VENDÉGHÁZ HELYÉN PARASZTHÁZ ÁLL

Egészségügy, igazságszolgáltatás és pályázatok megvalósítása – a friss hírek szerint mind-mind olyan rendszerbe tartozik bele, ami hónapokat, sőt akár éveket vehet igénybe. A cikket Hadházy Ákos felháborodása váltotta ki, miszerint Rátkán már vendéglátó egységnek kellene állnia egy parasztház helyén.
Mindenki szembesül az egészségügyi procedúrákkal: fáj valamim, megvárom a háziorvosom rendelési idejét, felhívom, nem veszik fel, várok, felhívom, foglaltat jelez, várok, felhívom, felveszik, de szétkapcsol a vonal, újra hívom, végre sikerül elmondanom panaszaimat. Időpontot kapok, várok rá, bemegyek, várok a váróban, egy-két előretolakodó után végre bejutok, újra elmondom panaszaimat, megvizsgál, ír beutalót. Otthon aztán várok, hogy felhívjam a szakrendelést, telefonálok, nem veszik fel, várok, felhívom, foglaltat jelez, várok, felhívom, felveszik, de szétkapcsol a vonal, újra hívom, végre sikerül elmondanom, hogy időpontot kérek. Közlik, hogy egy másik telefonszámon kell felhívnom a szakrendelést, mert elköltöztek… nem írom le újra, mert ideges lettem csak belegondolni is. Summa summarum akár egy hónap múlva végre bejutok ahhoz az orvoshoz, akivel valójában beszélnem kellett a problémám kapcsán. A megoldás azonban ekkor még nincs meg, várok rá.
Az igazságszolgáltatás rendszere szintén ilyen lassú. Egy-egy bűncselekmény elkövetésétől akár évek telhetnek el az ítélethirdetésig. A Miskolci Törvényszék 2022. június 15-én adott ki egy sajtóközleményt arról, hogy jogerősen elítélték azt a férfit, aki még 2021 februárjában támadt rá kórházi dolgozókra egy érfogóval. 2022. június 14-én arról tájékoztatták a sajtót, hogy az Ózdi Járásbíróság ítéletet hirdetett azzal a férfival szemben, aki egy helyi óvodából vasalót lopott 2020 novemberében. Ennél az esetnél persze kérdéses, hogy a rendőrség mikorra derítette ki a tolvaj kilétét, de az ítélet ellen fellebbezett a vádlott és védője, így nem lehet tudni, mikor lesz jogerős. Szerettünk volna tisztán látni a rendszer működésében, ezért megkerestük a Miskolci Törvényszéket, vajon milyen határidőkkel dolgozik a bíróság és egyéb szervek az igazságszolgáltatásban. Azt a választ kaptuk Tasnádi Zoltántól, idézem: „A Miskolci Törvényszék elnökének 2016.El.I.D.16. számú szabályzata (Sajtószabályzat) 3. § alapján a sajtó részére a bíróság működésével, valamint a bíróságok előtt folyamatban levő vagy befejezett ügyekkel kapcsolatban adható tájékoztatás, ezért általánosságban a bíróságok és egyéb szervekre vonatkozó határidőkről nem áll módomban tájékoztatni Önt.”
És akkor jöjjön a harmadik terület: pályázatok. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő saját Facebook-oldalán mutatta be egy rátkai fejlesztés elmaradását. A tábla tanúsága szerint már 2021-ben meg kellett volna valósulnia a Rozmaring Vendégudvarnak, amihez a Belügyminisztérium adott támogatást a Rátkai Német Nemzetiségi Önkormányzatnak 200 millió forint értékben. Felkerestük az önkormányzatot és Tirk Sándorné polgármestert, hogy bemutathassuk az ő gondolataikat ebben az ügyben, de választ ez idáig nem kaptunk kérdéseinkre. Az azonban biztos, hogy a pályázatok területén sem gyors az ügyintézés, és sokszor olvashatunk olyan táblákat, amiken a határidő nem egyezik a tábla mögött látottakkal. Felkerestük hát a Miskolci Polgármesteri Hivatalt, hogy mondják el, tapasztalatuk alapján mennyi projekt megvalósulása tolódik el, és milyen okok miatt.
„Általánosságban nehéz megválaszolni a kérdést, hiszen a pályázatok rendkívül sokszínűek, egymástól sok esetben gyökeresen eltérőek, így egyetlen általános választ adni a megvalósításukkal kapcsolatban, felelősségteljesen nem lehet. A megvalósítás mikéntje, időtartama, illetve az esetleges csúszások függhetnek a beruházás típusától, hiszen más és más egy bölcsőde, óvoda felújítása, vagy például egy orvosi rendelő korszerűsítése, megint más az útépítés, a különböző energetikai korszerűsítések, és így tovább. Összességében elmondható, hogy a projektek sikeres megvalósításának egyik alapvető feltétele a megfelelő előkészítés és egy megalapozott, átgondolt ütemterv felállítása. Persze ezeken túl is számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a megvalósítást.
A projektek időbeli csúszását többnyire az engedélyezési eljárások elhúzódása, illetve a közbeszerzés időigényessége okozza. Az átlagos vagy gyakran előforduló csúszások időtartamára vonatkozóan nincs pontos statisztika, mint ahogyan arra sem, hogy hány beruházás valósul meg csúszások nélkül, de ilyen esetekben a pályázatoknál, illetve a beruházások lebonyolításánál a határidők meghosszabbítása a bevett gyakorlat” – írták.
Fotó: Pixabay