Hatalmasat zuhant az olaj ára

A Koronavírus a legfőbb ok...

0

Akár napi 150 millió dollár is lehet az orosz gazdaság vesztesége az olajár bezuhanása miatt. Az olajtermelő országok többségét tömörítő OPEC és a szervezeten kívüli Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsánból álló OPEC+ pénteken nem tudott megállapodni a kitermelés csökkentéséről, így az olajár a korábbi hordónkénti – egyébként sem túl magas 60 dollárról 40-re eshet. Jelenleg egy nap alatt 9 százalékot zuhant a Brent-olaj ára, amely 45 dolláron áll, ami a legalacsonyabb érték 2017 nyara óta – írta az RBK orosz gazdasági portál. 

Koronavírus töri le az olajárat

Moszkva maga is csak olajat öntött a tűzre azzal, hogy a korábbi megállapodásban lévő kitermelési kvóták fenntartását javasolta, a csökkentésbe azonban a maga részéről nem ment bele – derült ki a 1prime.ru gazdasági portál beszámolójából.

A korábbi megállapodás március végén jár le, ezután az olajországok saját hatáskörben döntenek arról, hogy mennyi olajat termelnek ki. A termelés visszafogását – azaz a túlkínálat elkerülését, így az olajár esését – a koronavírus miatti keresletcsökkenés indokolta volna. Márpedig az OPEC nem hajlandó önkorlátozásra, ha Oroszország nem csökkenti a kitermelését – hiszen ebben az esetben a termelés csökkenésének Oroszország egyedüli haszonélvezője volna.

Az olajár esésével a rubel is nagyot gyengülhet, a jelenlegi 67 rubelről akár 80, de 90-re is leeshet a dollárral szemben – írta a Forbes.  Igaz, ez már 30 dolláros olajár mellett kövektezne be, bár van elemző, aki nem zárja ki azt sem, hogy ez alá is beesik az olaj világpiaci ára. Éppen ezért van még esély arra, hogy az OPEC+ ismét összeül március végéig, hogy rábírják Oroszországot a kitermelés összehangolt csökkentésére.

 

Forrás elemi.hu