Havazás: Összeomlott a vasúti közlekedés Magyarországon – Fennakadások a BKV közlekedésben és az utakon is (Folyamatosan frissítve)

Percről-percre hírek!

 

16:22 – Akár -15 fok is lehet a hétvégén

Havazás és tartós mínuszok várhatók a hétvégén az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A leghidegebb órákban akár mínusz 15 fokig is lehűlhet a levegő, de sokfele napközben is fagyni fog, emellett többfelé várható havazás is a következő napokban.

Szánkót húz egy anya és gyereke Gyálon 2020. január 14-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA© Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA Szánkót húz egy anya és gyereke Gyálon 2020. január 14-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

 

Pénteken keleten, északkeleten várható szórványos havazás, az ország többi részén hosszab-rövidebb időre kisüthet a nap. A Dunántúlon erős lesz a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 8 és mínusz 2 fok körül alakul, de a derült, havas, szélvédett helyeken ennél akár hidegebb is lehet. Napközben mínusz 3 és 3 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Szombaton eleinte több-kevesebb napsütésre lehet számítani, majd észak felől összefüggőbb felhőzet érkezhet az ország fölé. Eleinte helyenként, estétől egyre több helyen lehet havazásra, hózáporokra számítani. A leghidegebb órákban akár mínusz 12 fok is lehet.

Vasárnap reggel várható havazás, napközben már csökkenhet a felhőzet, de aznap lehet a leghidegebb, általában mínusz 14 és mínusz 6 fok között alakulhat a hőmérséklet, de északkeleten még ennél is hidegebb lehet. Aznap napközben is mindenhol fagypont közeli, vagy bőven alatti hőmérsékletre kell számítani.

 

(Via MTI)

 

13:22 – Ónoseső, havazás és viharos szélre adtak ki figyelmeztetést

 

Ónos eső, havazás és az erős szél veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ónos eső veszélye miatt Somogy és Zala megyére, míg havazás miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az OMSZ azt írja: reggelig a délnyugati határvidéken átmeneti gyenge (néhány tized mm-nyi) ónos esőre van esély. Napközben egyre kevesebb helyen valószínű havazás, inkább a záporos jellegű csapadéktevékenység lesz a jellemző. Csütörtök estig a havazásokból, hózáporokból általában maximum 5 centiméternyi friss hóréteg alakulhat ki, de lokálisan ennél több is lehullhat egy-egy intenzívebb gócból. Erre a keleti, északkeleti vidékeken van nagyobb esély. A hózáporokat a Dunántúlon akár dörgés is kísérheti.

forrás: met.hu

Forrás: met.hu

forrás: met.huForrás: met.hu

Az előrejelzés szerint napközben főleg a középső vidékeken és a Dunántúlon lesz viharos az északnyugati szél. A legerősebb lökések sebessége meghaladhatja a 70-75, gomolyfelhők környezetében és a hegyekben akár a 80 kilométer/órát is. A szél elsősorban az ország nyugati felén a frissen lehulló havat is hordhatja átmenetileg.

forrás: met.huForrás: met.hu

A legalacsonyabb hőmérséklet általában -7 és -1 Celsius-fok között alakul, de az átmenetileg kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet -1 és plusz +5 fok között várható.

 

12:00 – Összefoglaló

 

A vonatközlekedést és a fővárosi buszközlekedést is megbénította a csütörtök reggeli havazás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyébként egész napra havazást ígért – mondta Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök reggel az MTI-nek.

A helyettes szóvivő elmondta, a Komárom-Esztergom megyei Környén három autó ütközött össze, Császáron pedig egy kisteherautó csúszott árokba.

A 10-es úton Leányvár és Dorog között felborult egy autó. Tatabányán pedig három autó ütközött össze – tette hozzá.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó és Nagykálló közötti úton felborult egy személyautó.

A Pest megyei Tökölön, a Pesti úton lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy gépkocsi.

Szintén Pest megyében, Pomázon összeütközött két gépkocsi.

Dóka Imre arra figyelmeztetett, hogy senki ne induljon útnak téli gumi és elegendő üzemanyag nélkül.

 

09:11 – Fennakadás a MÁV vonatközlekedésben is

A Mávinform közölte, több vonat nem közlekedik csütörtök délelőtt a havazás miatt.

Azt írták, hogy a havazás miatt nem jár a Déli pályaudvarról Százhalombattára 8.25-kor, 9.25-kor, 10.25-kor és 11.25-kor induló, továbbá a Százhalombattáról a Déli pályaudvarra 9.54-kor, 10.54-kor, 11.54-kor és 12.54-kor induló S40-es vonat.

Nem közlekedik a Kőbánya-Kispestről Martonvásárra a 7.57-kor induló S36-os és a Martonvásárról-Kőbánya-Kispestre 9.10-kor induló S36-os vonat sem – tették hozzá.

Meghibásodott a Szobról a Nyugati pályaudvarra tartó G70-es jelzésű gyorsított személyvonat mozdonya is, ezért késésekre és vonatkimaradásra is számítani kell a Budapest-Vác-Szob vonalon. A mozdony Dunakeszi és Rákospalota-Újpest között állt meg. Egy másik mozdonyt küldenek a vonathoz.

Ezen a szakaszon a vonatok csak az egyik vágányon közlekednek, ezért a Budapestre tartó szerelvények feltorlódnak.

A Budapest-Vác-Szob vonalon a délelőtti órákban 40-50 perccel meghosszabbodik a menetidő – áll a közleményben.

Késésekre és fennakadásokra kell számítani a Budapest-Pilisvörösvár-Esztergom vasútvonalon is. A vonatok az érintett vonalon akár 60 percet is késhetnek.

Késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon is. Az érintett vasútvonalakon 30-80 perc késésekre kell számítani.

Havazás – MÁV

 

 

08:22 – BKV és főváros

És a havazás miatt több BKV buszjárat menetideje megnőtt a fővárosban csütörtök reggel óta. A Budapesti Közlekedési Központ honlapja szerint a 22A, a 222-es, a 22-es, a 264-es, a 64A, a 164-es, a 188E és a 102-es busz közlekedik hosszabb menetidővel. Forgalmi ok miatt pedig a 218-as, a 225-ös és a 25-ös járat is késik. késéskre és járatkimaradásokra kell számítani a budai fonodó villamosjáratokon, a csepeli és a szentendrei HÉV vonalakon is.

Havazás Budapesten, 2019.12.02-án. – BKK – BKV
BKK – BKV – Havazás

 

 

08:05 – Útinform, közlekedés

Kollégánk is küzd a csütörtöki hóeséssel, a fényképe tanúsága szerint Budakeszin legalábbis elég nagy káoszt okozott az időjárás. A Waze 20-25 perces késést jelzett, de végül egy óra múltán esett be.

kép. Index

 

Az M1-es autópályán, a Hegyeshalom felé vezető oldalon, Bicske térségében a korábban kigyulladt kamion műszaki mentését végzik, ezért a 38-as km-nél csak a belső sáv járható. Távolabb, Tata térségében, a 63-as km-nél egy teherautó megcsúszott a havas úton ezért a szalagkorlátnak ütközött, a 70-es km-nél pedig egy személyautó és egy tréler karambolozott. Mindkét helyszínen sávzárásra kell készülni! Több km-es torlódás alakult ki, 15-30 perc a plusz menetidő.

Országszerte borult, felhős az idő, a Dunántúlon; Baranya, Zala, Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében, továbbá Pest, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén havazik vagy szállingózik a hó. A Tiszántúlon; a Körös-vidék és a Nagykunság területén, valamint az északkeleti országrészben szintén havazik, illetve szállingózik a hó.
A gyorsforgalmi, valamint a fő-és mellékutak szinte mindenütt sónedvesek. Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében, továbbá a keleti határ menti területeken előfordulhatnak havas-latyakos alsóbbrendű útszakaszok is.
A látási viszonyok a legtöbb helyen jók, egyedül a szombathelyi mérnökség területén csökkenhet 300 méter alá a belátható út hossza.

Reggelig a délnyugati határvidéken átmeneti gyenge (néhány tized mm-nyi) ónos esőre van esély. Napközben egyre kevesebb helyen valószínű havazás, egyre inkább a záporos jellegű csapadéktevékenység lesz a jellemző. A havazásokból, hózáporokból általában lepel – 5 cm-nyi friss hóréteg alakulhat ki, de lokálisan ennél több is lehullhat egy-egy intenzívebb gócból (erre nagyobb esély a keleti, északkeleti vidékeken van). A hózáporokat a Dunántúlon akár dörgés is kísérheti.

 

Folyamatosan frissítve!