Havazás: Több európai országban jelentős mennyiségű hó esett az elmúlt napokban

Franciaország

Nyugat-Európába is megérkezett a havazás szombaton. Párizsban egyelőre csak néhány centi hó esett, és a következő napokban tartósan fagypont felett lesz a hőmérséklet, így nem is várható utánpótlás, maximum esőből. A szabadtéri programok szervezését a már az egész Franciaországra kiterjesztett éjszakai kijárási tilalom is nehezíti. A legtöbb megyében este 6 és reggel 6 között megáll az élet.

 

Belgium

Brüsszelt szintén elérte a havazás, átlagosan 5-15 cm friss hó lepte el Belgiumot. A belga fővárosban annyi hó esett, amennyivel már hógolyózni is lehetett. Belgiumban ugyan csökken a kórházban ápoltak száma, de a szakértők szerint a télen már nem lehet enyhíteni a bevezetett korlátozásokon.

 

Németország

Németország déli részén jelentősebb mennyiségű hó esett az elmúlt napokban. Bajorország hegyvidéki területein helyenként másfél méteres hótorlaszokkal kell megküzdeniük a közterület-fenntartóknak, hogy járhatóvá tudják tenni az utakat. A következő napokban pedig folytatódik a havazás. Átlagosan 25-165 cm a hótakaró vastagsága.

 

Lengyelország

Lengyelország területén a lassan két hete tartó váltakozó mennyiségű havazás átlagosan 15-55 cm hó borítja. A Tátrában Bialka Tatrzanska 145 cm a hó vastagsága. A síközpontok a vírushelyzet miatt zárva vannak, így kihasználni nem lehet. Varsóban 40 cm hó esett, kissebb fennakadásokra kell számítani, de nem jelentősen erős. Krakkóban, Poznanban és Gdanskban is 35 cm feletti a hómennyiség, fennakadás nincs. Több lengyel északi járásban Lublinban és Szczecinben is 35 cm-t meghaladó a hó mennyisége amellett az átlaghőmérséklet -9 és -17 fok között alakul. Folyamatosan takarítják az utakat és kórházak területét.

 

Románia

Míg a legtöbb Románia területen idén januárban meglehetősen hómentes, a sípálya Ranca a Gorj kerületben a mennyiség lenyűgöző. A sodródás eléri az öt métert, ezért egyes lakosok sílécen hagyják el a házukat. Ahogy az egyikük mondta, a sílécek felállítása “az egyetlen módja annak, hogy ne temessük el magunkat a hóban.”. További havazások várhatóak Brassóban, Temesváron és a fővárosban is Bukarestben.

 

Spanyolország

40 éve nem esett annyi hó Madridban, mint az elmúlt napokban. A Filomena nevű vihar a több mint 25-35 centis hóval borította Spanyolország középső részét, ami a fővárosban és környékén komoly közlekedési fennakadásokat okoz. A spanyol meteorológiai szolgálat tájékoztatásában 20 és 40 centiméter közötti hómennyiséget jelzett vasárnapig, amikor a havazást fagy váltja majd fel. A rendkívüli hóhelyzet miatt egész nap zárva tart a madridi Barajas nemzetközi repülőtér.A légiforgalmat péntek este függesztették fel a szüntelen intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt. 27 járatot töröltek, 26-ot átirányítottak más városok reptereire. Madridban az EMT közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem. Madrid egyik elővárosában, Alcorcónban több autóbusz elakadt a hóban, a Kasztília-La Manchában fekvő Toledóban megbénult a tömegközlekedés, és a katonaság segítségét kérték az utak megtisztításában.A spanyol közlekedési hatóság (DGT) tájékoztatása szerint az ország 400 közútját érinti a rendkívüli hóhelyzet. A spanyol fővárosban péntek délután életbe léptették a legmagasabb szintű, vörös riasztási fokozatot az időjárás miatt, bezárták a közparkokat, mert balesetveszélyes lehet, ha a faágak leszakadnak az összegyűlt hó súlya alatt. Felfüggesztették a kamionforgalmat a madridi tartomány területén, az úton lévő teherszállító járművek kijelölt parkolóhelyeken várakozhatnak. A Renfe vasúttársaság több szakaszon sebességkorlátozást vezetett be az időjárási körülmények miatt és folyamatosan jelent be járattörléseket Madrid, Kasztília-La Mancha, Valencia, Aragón és Katalónia egyes vasúti vonalain. Mint mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb havazását éli át a főváros. Délutánra a lehullott hó mennyisége helyenként elérte a hatvan centimétert. Madrid és Kasztília-La Mancha tartomány autonóm kormányai bejelentették: hétfőn és kedden is zárva maradnak az oktatási intézmények, mivel nem lehet garantálni, hogy a diákok biztonságosan eljutnak az iskolákba. A havazás az ország közútjai közül 650-et érint, közülük 112 le van zárva.

 

Bosznia-Hercegovina

Többen életüket vesztették a heves havazás miatt Kelet- és Közép-Európában. Boszniában három ember meghalt, tizenheten pedig megsebesültek a havas utakon balesetekben. Tizennégyen akkor sérültek meg, amikor az őket szállító busz lecsúszott az útról és felborult. Felborult egy hókotró is Bosznia középső részén miközben tisztította az autópályát. Próbálják megtisztítani az utakat, de a gépek nem bírják, túl sok hó esik. Egy méter húsz centi esett itt, de van olyan település, ahol két méter is hullott – mondta egy férfi. Az átlaghőmérséklet -5 és – 19 foko között alakul

 

Szerbia

A Szerbiában pénteken kihirdetett rendkívüli állapot hét településen még mindig érvényben van a folytatódó heves havazás miatt. A hó mennyisége országos szinten 3-25 cm. Több alsóbbrendű út le van zárva. Az erős szél miatt hótorlaszokat épít a szél. Aminek magassága akár 3 méter is lehet. Az átlaghőmérséklet Szerbiában -7 és -22 fok között alakul.