Havazás: Több vasútvonalon fennakadások és több órás késések vannak a havazás miatt – az autóutakon és az autópályákon is lassú a forgalom

  • Utak

Az M3-as autópályán, Bag térségében a 36-os km-nél egy kamion balesete miatt lezárták a Vásárosnamény felé vezető oldalt. A forgalmat a Kisbagi pihenőhely parkolóján keresztül terelik el.

Erős a forgalom az M1-M7-es autópálya közös bevezető szakaszán, Budaörs térségében a városközpont felé vezető oldalon telíttek a sávok. Ugyancsak sokan haladnak az M3-as autópálya gödöllői szakaszán, Bag térségében, illetve az M0-s autóúti csomóponttól befelé.

Lassult a haladás a 10-es főúton a solymári körforgalomtól befelé, a 31-es főúton Budapest határában, az 51-es főúton Dunaharaszti térségében az M0-s autóúti csomópont közelében.

A Dunántúlon csapadékmentes, a keleti megyékben viszont továbbra is csapadékos az idő. Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, valamint Hajdú-Bihar megye nyugati területein havazik, a határ menti területeken pedig havas eső, eső esik.

A gyorsforgalmi utak a Dunántúlon többnyire szárazak, másutt viszont a kiszórt sótól nedvesek, csak Kardos környékén hókásás a burkolat az M44-es autóúton. A fő-és mellékutak a Dunántúl északi részén szintén szárazak, másutt vizesek, sónedvesek, a havazással érintett területeken viszont havas, latyakos burkolatra kell számítani.

Körmend és Szolnok térségében, valamint az M44-es autóút kardosi szakaszán rosszak a látási viszonyok, a belátható út hossza 100 méter alá is csökkenhet, de az intenzív havazással érintett területeken is 100 és 300 méter közötti a látótávolság.

A Dél-Dunántúlon, Bács-Kiskun megyében, valamint a délkeleti megyékben közepes erejű széllökéseket is mértek, másutt mérsékelt a légmozgás.

A hőmérséklet -4 és +6 fok között változik, a leghidegebbet a Sajó-völgyében, enyhébb értékeket pedig a Dunántúlon mértek.

A reggeli órákban a Dél-Alföldön még előfordulhatnak viharos közeli (~ 60 km/h) lökések északi irányból. Napközben az északnyugati szelet esetleg a hegyekben kísérhetik viharos közeli (~ 60 km/h) széllökések. Amennyiben a hegyekben porhó formájában gyűlik a csapadék, van esély hófúvásra, síkvidéken viszont – a hó tapadó jellege miatt – továbbra sem valószínű.

 

 

  • Vasút
Frissítés:
– A késéssel haladó 3317-es számú, G60-as vonat Nagykátától 3637-es számú, S60-as vonatként közlekedik tovább a Keleti pályaudvar felé.
– A 3327-es számú, G60-as vonat 25 perces, a 3337-es számú, G60-as vonat 10 perces késéssel közlekedik a főváros felé.

Előzmény:

Szolnokon a sűrű havazás, hófúvás miatt egyes váltók nehezebben állíthatók. Folyamatosan takarítják a váltókat, de 5-25, esetenként 15-45 perccel hosszabb menetidőkre lehet számítani a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba és a Hatvan-Szolnok vonalakon.

Szolnokról 4:50-kor Nyíregyházára induló (6120-as számú) vonat ma nem közlekedik.

Nagykátáról 6:01-kor Budapestre induló S60-as (6179-es számú) vonat nem közlekedik. A következő, Szolnok és Budapest közötti, G60-as vonat várhatóan 6:12-kor indul tovább Nagykátáról.

Szolnokról Lőkösházára közlekedő 7510-es számú személyvonat 5:35-kor indult le, 45-80 perccel hosszabb menetidővel közlekedik.

Békéscsabáról menetrend szerint 5:28-kor Vésztőre induló személyvonat (37610-es vonat) járműhiba miatt 40-50 perces késéssel közlekedik.

Negyed nyolcra eltávolították a fát, így Kisújszállás és Kunhegyes között megindulhatott a vonatközlekedés. Reggel helyreállhat a normál menetrend.

 

Előzmény:

Kunhegyes és Kisújszállás között fadőlés miatt várhatóan 7:15-7:30-ig áll a forgalom, a fa eltávolítása után a 36510-es személyvonat késve érkezik majd Kisújszállásra.

A reggeli órákban a Kál-Kápolna – Kisújszállás vonalon késésekre kell számítani néhány vonat esetében. Ez érinti a Kisújszállásról 6:29-kor Kál-Kápolnára (36517) és a Kisköréről 6:23-kor Kisújszállásra (36512) induló vonatokat.

Vácról 7:19-kor a Nyugati pályaudvarra induló S70-es (2437-es számú) vonat járműhiba miatt nem közlekedik.

Késésekre kell számítani a Budapest-Esztergom vonalon is. Több vonat is akár 35 perces késésekkel közlekedik.

Késésekre kell számítani a Budapest-Veresegyház-Vácrátót-Vác vonalon is. A vonatok 20-50 perces késésekkel közlekednek.

 

via. idokep.hu, (mavcsoport.hu), MTI