Házi Gyermekorvosok Egyesülete: A teljes házi gyermekorvosi rendszer kivezetéséhez vezethet a kormány átalakítása

Átalakítja a kormány az egészségügyi alapellátó rendszert is – írja a Népszava.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azonban azt mondja, a törvényjavaslat szerint ez hosszútávon többet ronthat a helyzeten, mint javíthat, sőt a teljes házi gyermekorvosi rendszer kivezetéséhez vezethet.

A minisztérium szerint a gyermekorvosok aggodalmai megalapozatlanok.

Sok szülő viszont bajban van, ha beteg a gyermeke. Kevés gyermekorvos praktizál az országban, és akik igen, azoknak is a fele közel a nyugdíjhoz.

De nem csak itt vannak problémák, hanem az alapellátás egészével. Orbán Viktor körülbelül egy hete jelentette be, hogy belekezdenek az átalakításba.

 

“A mi célunk, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre. Üres praxis Magyarországon ne legyen és a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen. Ennek a pénzügyi feltételét meg fogjuk teremteni”

 

– fogalmazott a miniszterelnök.

A praxisközösség azt jelenti, hogy a háziorvosi körzeteket nagyobb tömbökbe szervezik, így eltérő szakképesítésű orvosok, nővérek, diplomás nővérek együtt, teamként nyújtanak emelt szintű alapellátást.

A Népszava birtokába került törvényjavaslat szerint az ország 199 járásában plusz a fővárosban összesen mintegy 1000 praxisközösséget hoznának létre. Ezek változó méretűek lennének. Egy ilyenben átlagosan hat háziorvos, házi-gyermekorvos valamint az ő munkájukat segítő egyéb szakemberek dolgoznának.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a praxisközösség önmagában jó ötlet viszont az, hogy kötelezően egységes szerkezetűnek kell lennie, az nagy probléma.

 

“A gyerekek egészséges fejlődése szempontjából hátrányos, ha nem gyerekorvoshoz tartoznak”

 

– mondta Póta György az ATV Híradónak.

Elmondása szerint nem veszi észre a felnőttorvos azokat a jeleket, ami alapján időben el lehetne juttatni a megfelelő helyre a gyereket.

Hozzátette: ők már akkor veszik észre a bajt, amikor már megtörtént.

Póta szerint az új rendszer hosszútávon egyet jelenhet a gyermekorvosi rendszer néhány éven belüli kivezetésével a magyar egészségügyből. Ami azért is probléma, mert tanulmányok szerint azok a gyermekek akiket nem gyermekorvos lát el, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba.

Az üggyel kapcsolatos kérdésünkre az EMMI azt válaszolta, hogy a praxisközösségek létrehozásába nem fog beleszólni a kormány. Így az alapellátó orvosok eldönthetik, hogy kivel alkotnak praxisközösséget. Ha akarnak. Ugyanis ez nem lesz kötelező.