Hazudnak rendületlenül: Czibere Károly szerint több mint 1 millió fővel csökkent a mélyszegénységben élők száma Magyarországon!

0

A szegénységben élők száma több mint 800 ezerrel csökkent 2012 vége óta, köszönhetően a foglalkoztatás és a közfoglalkoztatás bővítésének, a rezsicsökkentésnek és a devizaadósok megmentésére tett intézkedéseknek – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten az MTI-nek.

Czibere hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szegénységben élők számát az ország által megtermelt jövedelemből kell csökkenteni, így a szegénység felszámolására tett lépésekért a kormány dicsérhető – a 2010 előtti Gyurcsány-Bajnai kormányok gyakorlatával ellentétben – nem a következő generáció fizet majd.


A helyettes államtitkár az MTI kérdésére ismertette: évente a GDP 4,7 százalékát fordítja a kormány családpolitikára és családsegítésre, míg az OECD-országokban ez az arány csupán 2,5 százalék. Czibere Károly elmondta, hogy a gyermekek után igénybe vehető adókedvezmények és a családi pótlék, az új családtámogatás évente több mint 330-350 milliárd forintot tesznek ki.


Elmondása szerint a nyomorban (mélyszegénységben) élők száma az elmúlt 3,5 évben 465 ezerről, 145 ezerre csökkent, összesen a 2010-es évektől viszont már több mint 1 millió 100 ezer ember rugaszkodott ki a mélyszegénységből. Az MTI kérdésére válaszolva rámutatott: a kormány a szegénységben élők helyzetén a 2011-ben elfogadott felzárkóztatási stratégiával kíván javítani. Ez a program a gyermekeket és a foglalkoztatást is kiemelten kezeli – húzta alá.


A helyettes államtitkár kifejtette: a kormány arra törekszik, hogy a gyermekeknél minél korábbi életkorban törjék meg “a nyomor továbbörökítésének ördögi körét”, ehhez különféle lehetőségeket biztosítanak. Ilyen például a védőnői rendszer folyamatos erősítése, a Biztos Kezdet Gyermekházak rendszere, a kötelező óvodáztatás 3 éves kortól, az ingyenes tankönyv és ingyenes étkeztetés – sorolta.


A foglalkoztatásnál pedig az a cél, hogy az emberek az elsődleges munkaerőpiacon találjanak állást – szögezte le Czibere Károly.

olkt.hu/MTI