Hazudott Németh Szilárd – Szinte a kutya se menne éhbérért a honvédséghez

0

Százezernél is jóval többen veszítették el a koronavírus-járvány miatt a munkahelyüket, a kormány úgy döntött, közülük 3800 álláskeresőnek biztosít helyet a honvédségnél. Ehhez képest elég gyér az érdeklődés: eddig 600-an érdeklődtek a nemrég bejelentett, a 18 és 50 év közötti munkanélkülieknek létrehozott speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat iránt, írja a Népszava a Honvédelmi Minisztériumtól kapott tájékoztatás alapján.

Ezek csak az érdeklődők, nem biztos, hogy mindenkit fel is vesz a honvédség. Az ország 25 pontján jelenleg is folyamatban van az érdeklődők alkalmassági szűrése, civil orvosi és pszichológiai vizsgálata. Ezek végeztével derül ki, hogy a július elsejével induló programban hányan köthetnek szerződést a honvédséggel – írja a lap.

A programban részt vevők egy hat hónapos, több fázisból álló katonai kiképzésen vesznek részt, ezért havonta a minimálbérnek megfelelő, tehát bruttó 161 ezer forint fizetést, illetve ruházkodási, utazási hozzájárulást kapnak.

A program bármikor megszakítható, azaz ha valaki talált magának közben állást, úgy távozhat a honvédségtől. Ugyanakkor ha teljesíti a hat hónapos szolgálatot, úgy lehetősége van arra, hogy újabb hat hónapra jelentkezzen speciális önkéntes tartalékosnak vagy éppen, ha kedvet kapott a katonaélethez, jelentkezhet valamelyik hivatásos foglalkoztatási formára is. Ehhez azonban meg kell csinálniuk a szigorú fizikai alkalmasságit is.