Hé Orbán! – Hol sumákol Nikola Gruevszki?

0

Egyetlen hivatalos állami szerv sem fog erről információkkal szolgálni. Lehet, hogy éppen az ön szomszédja lett a korrupciós bűncselekményekért jogerősen elítélt, a börtön elől Magyarországra szökő és a magyar államtól menedékjogot kapott volt macedón kormányfő.

Bő két hete a volt macedón miniszterelnök a Facebook-oldalán erősítette meg, hogy menekültjogot kapott Magyarországtól, előzőleg pedig a kormányközeli Magyar Idők is tényként hozta le a hírt. Ezután természetesen megindultak a találgatások, hogy hol lehet most a hazájában korrupciós ügyei miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki.

Még olyan híresztelések is napvilágra kerültek, hogy maga Orbán Viktor nyújt menedéket volt kollégájának a felcsúti házában, ezek azonban nyilvánvalóan a komolytalan találgatások kategóriájába tartoznak.

Mivel azonban az tudott, hogy a magyar kormány közreműködésével került hazánkba, adja magát a kérdés: hol tartózkodik jelenleg Nikola Gruevszki? Ezzel a kérdéssel fordultunk a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, a Belügyminisztériumhoz, valamint Havasi Bertalanhoz, a miniszterelnök sajtófőnökéhez.

Választ sehonnan nem kaptunk egyelőre, de ha kapunk is, az aligha fog érdemi információval szolgálni a volt macedón miniszterelnök tartózkodási helyéről. A börtön elől Magyarországra menekült, és a magyar állam által befogadott Gruevszki hollétéről valószínűleg annak ellenére nem fogunk megtudni semmit, hogy korábban pont a magyar kormány volt, amely azzal kampányolt, hogy

„nekünk, magyaroknak jogunk eldönteni, kikkel akarunk együtt élni!”

Ami biztos, hogy Gruevszki a magyar államtól kapott menekült státusza birtokában akár útiokmányokhoz is juthat, és szabadon közlekedhet az Európai Unió területén, azaz akár el is hagyhatta hazánkat. Ezzel együtt az általunk kérdezett biztonságpolitikai szakértők szerint nem valószínű, hogy Gruevszki elhagyta Magyarországot. A legvalószínűbb szerintük, hogy egy csendes családi házban húzta meg magát, amit a magyar hatóságok éjjel-nappal őriznek.

 

Szerző: Nagy András

 

 

 

olkt.hu