“Hello, itt Navalnij”

– így kezdte instagram-bejegyzését az orosz ellenzék legfontosabb alakja, Berlinből. Körülötte a családja. Azt írta, hogy tegnap szinte egész nap segítség nélkül lélegzett már, és nagyon ajánlja ezt a folyamatot, mert szerinte nem értékelik eléggé az emberek. Augusztus 20-a óta ez az első megnyilvánulása, ugyanis aznap megmérgezték Novicsokkal, a betiltott, orosz idegméreggel, vegyifegyverrel. A lényeg, hogy Navalnij – úgy néz ki – jól van, és fel fog épülni. Nagyon sokan szorítottunk, imádkoztunk ezért. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője persze maszatol, keni a felelősséget, és kijelentette, hogy nem kívánnak találkozni Navalnijjal, ha visszatér Moszkvába. Mondjuk erről nem is volt szó, azt kérték a németek és a fél világ, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Miután a betiltott vegyifegyvert nem árulják drogériában, és a Kreml nem jelezte, hogy illetéktelenek hozzájutottak a náluk lévő “ellenagyagként használt” készletekhez, nyilvánvaló, hogy Putyin áll a háttérben. Ha a pilóta nem hajt végre kényszerleszállást Omszkban, Navalnij meghalt volna. Omszkban, a kényszerleszállást bombariadóval igyekeztek megakadályozni, de a hős pilóta annak ellenére is letette a gépet, és Navalnij szakszerű ellátást kapott. Már a gépen diagnosztizálta egy ápolónő, hogy ez “egyértelműen mérgezés”, és elsősegélyben részesítette. A kiérkező mentők azonnal atropint adtak neki, ami protokoll az ilyen mérgezésekkor. A kórház is mérgezéssel kezelte, amíg meg nem érkeztek a titkosrendőrök, akik átvették az irányítást. A Reuters egy tanúra hivatkozva azt mondja, hogy Navalnijt addig nem engedték el az orvosok Berlinbe, amíg a Kremlből meg nem kapták az engedélyt.

Az omszki kórház főorvosa egyébként az Egységes Oroszországért párt tagja, ez a kormánypárt, Putyin pártja. Amelynek egyébként annyira alacsony a támogatottsága, hogy a jelöltjei már inkább ki sem írják a plakátokra, álfüggetlenként indulnak. Csak hogy értsétek, mekkora bajban van Putyin…

Navalnij megalkotta az ún. “okos választási rendszert”, vagyis mindig azt ajánlja támogatni, akinek a legnagyobb esélye van a putyinistával szemben. A gond csak az, hogy aki mögé eddig Navalnij beállt, azt a saját pártja léptette vissza, ez is mutatja, hogy nincs valódi ellenzéki párt Oroszországban, ezért összefogásnak sincs értelme. Mert a pártok vezetői már összefogtak: Putyinnal. A liberális párt vezetője pl. az a Xenia Szobcsak (igen, ez a neve), aki amúgy Putyin keresztlánya, egy valóságshow-t vezető, buta celeb, az első, demokratikusan megválasztott szentpétervári polgármester lánya. Ettől függetlenül a regionális választásokon bizony bejutnak “renitensek” a közgyűlésekbe, önkormányzatokba. Főleg mert a törvény szerint a választások előtt 5 nappal már nem lehet visszaléptetni jelöltet, ezért Navalnij már 5 nappal a választások előtt adja ki, kire érdemes szavazni. Van egy honlap, ahova beírod az irányítószámodat, és kidobja, kire X-elj, ez 5 nappal a választások előtt aktivizálódik. Szeptember 13-án, tegnapelőtt voltak a választások számos régióban. És nagyon sok helyen reccsentették meg Putyin hatalmát.

Aki azzal jön, hogy “ha Putyin meg akar valakit mérgezni, azt meg is mérgezi”, jelzem, hogy a mérgezés ténye nem vitás, megerősítette független francia és svéd labor is. Mindent elkövetett a Kreml, hogy ne mentsék meg Navalnijt, kezdve azzal, hogy repülőútra időzítették a mérgezést, csak nem számoltak a helyszínen lévő ápolónővel, a bombariadó ellenére is leszálló pilótával, a felkészült mentőkkel és azzal, hogy pillanatok alatt megszervezik Navalnij Berlinbe szállítását. Politkovszkaját is agyon kellett lőni, mert a mérgezésbe nem méltóztatott belehalni. Verzilov is túlélte. Szóval nem, nincs kétség azt illetően, hogy Putyin akarta megöletni Navalnijt. De hála Istennek és a sok “véletlennek”, kiváló szakembernek, ez egyelőre nem sikerült. Nincs kétségem, hogy nem adja fel.

Az orosz propagandasajtóban az a Leonyid Rink a mérgezési “szakértő”, aki dolgozott a novicsok kifejlesztésén, és bizonyítottan részt vett egy Kivilidi nevű bankár 1995-ös, novicsokkal való megmérgezésében, de nem ítélték börtönre. Akkor ő azt mondta, hogy a hadsereg rendelte meg a Roszbizniszbank vezetőjének meggyilkolását. A telefonkagylóra tették a mérget, a bankár titkárnője és a kezelőorvosa is meghalt. (A magyar sajtóban tévesen Kivipidiként említik, mert az orosz l és a p hasonlítanak, de helyesen Kivilidi a neve.) Nos azért, hogy Rink ne menjen börtönbe, ma Putyin nyilvános szolgája, és segít a dezinformációban. Többek között az is tőle származik, hogy “ha Putyin meg akar öletni valakit, meg is öleti” és az, hogy “ha novicsok volt, akkor meghalt volna biztosan”, miközben tudjuk, hogy több, mint 100 féle idegméreg tartozik a novicsok családba, és bizony voltak már, akik túlélték az ezzel történő megmérgezést. Navalnij is csak a pilótának és a fedélzeten tartózkodó ápolónőnek köszönheti az életét.

Érdekesség: Sztálin nagy ellenségét, Trockijt 1940. augusztus 21-én ölték meg Mexikóban, egy nap híján 80 évvel korábban, mint Navalnijt. “Szép” évfordulós “ünneplés” lett volna Putyinnak, ha pont azon a napon hal meg Navalnij. Ha nem száll le időben a gép, és nem kap atropint, kb. így is történt volna. Jövőre lesznek a parlamenti választások Oroszországban. Putyin az előző nagy ellenlábasát, Borisz Nyemcovot pont ennyi idővel a 2016-os választások előtt végeztette ki, igaz, ott nem bíbelődtek mérgezéssel, a Kremltől nem messze, simán agyonlőtték a hídon. Kb. 2000 nappal Navalnij “majdnem” meggyilkolása előtt. “Viccesek” ezek a pszichopaták ott Oroszországban.

Putyin azt nyilatkozta, hogy ha valamit megváltoztathatna a történelemben, az a Szovjetunió széthullása lenne. Naná, hiszen egy nárcisztikus pszichopata álma, hogy nagy birodalom felett uralkodhasson. És ezen is dolgozik, ne legyenek kétségeink, ezért kell neki Orbán, a trójai falova, aki szintén hasonló személyiségzavarral bír, és Lukasenka, aki diagnosztizált pszichopata és skizofrén, még a hadseregből is kitették azért, mert alkalmatlan volt mentálisan. Putyin építi a Szovjetuniót, háborúsdit játszik az OV-is kispajtikkal, és az olyanokat, akik ezt meg akarják akadályozni, kivégezteti. Navalnijt ezúttal nem tudta megöletni. Ezúttal.

Putyin eleve nem számolt azzal, hogy a lesz egy ápolónő, aki kerek-perec megmondja, hogy ez mérgezés, azonnal atropin, azonnal kórház. A a pilótával sem számolt, aki letette a gépet annak ellenére, hogy az omszki reptér bombariadót jelentett. Nem számolt a Cinema for Peace alapítvánnyal, amely megszervezte a szállítást, nem számolt azzal sem, hogy Merkel, Macron, Charles Michel személyesen állnak ki Navalnijért (a mérgezést követő napon ez a három ember személyesen hívta fel Putyint). Tipikus pszichopata, aki azt hiszi, akit ő leértékel, azt mások sem veszik komolyan. Azt hiszi, az ő értékítéletétől függ annak az embernek a megítélése. Magát túlértékeli, másokat alul. Aztán meglepődik, hogy nagyhatalmak veszik védelmükbe az ő ellenségét. Nem akarta elengedni Berlinbe, 3 napig húzta is az időt, és az orvosokra “bízta a döntést”, akik viszont a Kremlből várták a telefont, és amikor már nem lehetett tovább húzni, elengedték. Abban bíztak, hogy kiürül a szervezetéből a méreg, a novicsokot direkt gyors lebomlásúra fejlesztették, csak a Bundeswehr meg a francia és svéd laborok pöttyet előrébb járnak, mint az oroszok hiszik, és bizony gond nélkül kimutatták a szert. Szóval itt a pszichopata önhittsége vezetett megint a kudarcához, méghozzá többszörösen. Ceausescunak is ez okozta a vesztét. Nem tudtak már mit mondani Omszkban, amiért nem engedték volna el. A pszichopata nem gondolkozik racionálisan, fel sem merült Putyinban, hogy lebukhat, hogy nem sikerül neki. Csak a hatalom mint cél lebeg a szeme előtt.

OSZD MEG!
Bálint Natália
Kép: Navalnij Instagramja