Helyek, ahol ingyen pecázhatunk Magyarországon

A víztérkód nélküli vizeken területi jegy nélkül lehet horgászni, de állami jegyre szükség van. Őshonos halat elhozni nem lehet, az inváziósakat pedig nem szabad visszaengedni.

Több olvasó is érdeklődött a promenad24.hu szerkesztőségénél, hogy mi a helyzet horgászati szempontból a „gazdátlannak tűnő” csatornákkal, amelyekből több is található Csongrád-Csanád megyében.

Ilyen például a Hódtói-csatorna, a Kopáncsi Kistiszai csatorna, Lúdvári, Pamuk éri és egyéb csatornák. Ezek a vizek egykor még halászati szövetkezeti kezelésben álltak, és beletartoztak a Tisza és mellékvizei kategóriába – nyilatkozta a hódmezővásárhelyi portál érdeklődésére Oláh Szabolcs.

A megyei horgászszövetség munkatársa elmondta, azóta ezek a vizek kikerültek a nyilvántartott horgászvizek közül. Így ezekre területi jegyet sem adnak ki, de természetesen itt haltelepítés sem folyik.

Az ilyen jellegű – víztérkód nélküli – vizeken területi engedély nélkül, de megváltott állami horgászengedély (természetesen érvényes vizsga és igazolvány) birtokában lehet horgászni.

A halgazdálkodási törvény azonban kimondja, őshonos halat nem lehet elhozni, idegenhonost pedig visszaengedni tilos, így ezekből a csatornákból például busa, ezüstkárász és törpeharcsa hozható el, a többi kifogott példányt vissza kell engedni.

A szabályokat azért is érdemes betartani, mert a megyei halőrök, vadőrök, mezőőrök ezeken a vizeken is végezhetnek ellenőrzést, de akár a rendőrség is.

Fontos még megjegyezni, hogy Csongrád-Csanád megyében vannak olyan csatornák, amelyek egyesületi kezelésben állnak. Ilyen például a Kurcához tartozó Kórógy-ér és mellékágai, amelyeken csak az adott vízterületre szóló engedéllyel lehet horgászni.

Nemcsak Csongrád-Csanád megyében találhatóak víztérkód nélküli vizek. Ha ilyen helyeken tervezünk horgászni, és nem rendelkezünk kellő információval, peca előtt a biztonság kedvéért keressük fel a területileg illetékes horgászszövetséget!