Hétszáz forintos benzinárakra készüljünk áprilistól!

Akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin idén, ha kivezetik az árbefagyasztást, miután szakértők már a hordónként 150 dolláros rekordárat sem zárják ki az új évben. A kormány egyelőre február közepéig maximálta az üzemanyagárakat – írja az RTL.hu.

A KSH friss adatai szerint decemberben 5,3 százalékkal kevesebbe került az üzemanyag novemberhez képest, de még mindig majdnem 26 százalékkal többe, mint egy évvel korábban.

A benzin literenkénti átlagára jelenleg 477, a gázolajé pedig 479 forint, köszönhetően annak, hogy minden tizedik kút a maximált árnál olcsóbban kínálja az üzemanyagot. A holtankoljak.hu előrejelzése szerint viszont hamarosan ők is elérik a plafont, mint november közepén, a hatósági ár bevezetésekor.

Egy-két héten belül megtapasztalhatjuk, hogy újra minden töltőállomáson 480 forintba kerüll a benzin és a gázolaj is – mondta az RTL Híradónak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

És menne még feljebb is. Január 2. hetében 6 százalékkal, 86 dollárra ugrott az olaj ára. A járvány sem lassította a növekedést, sőt fokozódik a kereslet a világpiacon. Ennek következtében a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a nyersanyag hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti idén.

A 150 dolláros ár pedig nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene – mondta a Híradónak Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Ezt már mindenki erősen megérezné.