Hiller István: Kormányváltás után az elsők között lesz a közoktatás rendbetétele és a pedagógusok helyzetének rendezése

Nemhogy csökkenne, hanem tovább nő a nem mindenki számára elérhető digitális oktatás miatt elmaradt tanórák száma. A járványhelyzet következményeit csak súlyosbítja, hogy a tanárok egzisztenciális szempontból sem tudnak vagy akarnak a pályán maradni: további tízezren fontolgatják a kilépést.

Válság idején látszik meg legjobban, hogy mit kellene jobban csinálni, mert a növekvő tanárhiány miatt várható, hogy tovább esik majd az oktatás színvonala – figyelmeztetett Hiller István, volt oktatási miniszter, az MSZP választmányi elnöke pénteken, szenteste az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Nézzük azt, amit kimondottan lehet a kormány oktatáspolitikájának a rovására írni: megszegték a saját ígéretüket! (…) Azt mondták, hogy a mindenkori minimálbér lesz a pedagógusok fizetésének alapja, és ennek megfelelően, ahogy növekszik a pályán eltöltött munka meg a letett teljesítmény, úgy növekszik a bér. Másfél évig volt ez érvényben, mármint az, hogy betartották a saját ígéretüket” – emlékeztetett Hiller.

Elmondta, a pedagógus társadalommal való méltó kiegyezés az alapja annak, hogy a januárban kezdődő következő naptári évben is fennmaradjon a magyar közoktatás. „A mindenkori minimálbér ugye 2022-től emelkedik, és a cél az, hogy hosszú távon is emelkedjék. Ehhez kell kötni az úgynevezett A1-es kategóriát, tehát azt az alapot, ami az egész pedagógus bértáblát meghatározza”.

 

A szocialista politikus hangsúlyozta, a szakszakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel sem csak akkor kell tárgyalni, amikor már „ég a ház”, ahogyan ezt a kormány teszi. „Azért kell akkor is állandó beszélőviszonyban lenni, mikor úgymond normálisan mennek a dolgok, hogy amikor baj van, akkor ne hirtelen jöjjön mindaz, amit érdekegyeztetésnek nevezünk” – emelte ki Hiller a Márki-Zay vezette demokratikus választási szövetség a közoktatás helyretételét is kitűző programjából.

A felsőoktatásról felidézte, semmi nem támasztja alá, hogy az államinál hatékonyabb lenne az alapítványi forma, a fideszes uralom ilyesfajta hatalom-átmentési kísérletét vissza kell fordítani. „A mi régiónkban, Közép-Európában, számos, a magyar felsőoktatási intézményeknél a rangsorokban előbbre való intézmények vannak: Bécs, Prága, Krakkó… ezek mind állami egyetemek! Nem attól függ a minőség, hogy ki a fenntartó: nem azért kell több pénzt adni a magyar felsőoktatásnak, mert alapítványi, hanem hogy a színvonal legyen jobb”.

Az Országgyűlés alelnöke példaként említette a Semmelweis Egyetemet, amely a most elkészült rangsorokban igen jelentősen előreugrott. „Ez mindenkinek az öröme! Na de ez az értékelés még abban az időszakban nyújtott teljesítmény alapján történt, amikor állami egyetem volt” – jegyezte meg.