Hitelmoratórium: visszamenőleg belenyúl a kormány a kamatok elszámolásába, sokan pénzt kapnak vissza

Valamivel kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek azok a hitelkártya és folyószámla-hitelesek, akik igénybe vették a hitelmoratóriumot.

Egy új kormányrendelet szerint nem az eredeti kamattal kell kiszámolni a moratórium ideje alatt felhalmozódott tőketartozást, ha az túl magas, hanem a jegybanki statisztikában szereplő, személyi hitelekre vonatkozó átlagos kamatlábbal, mégpedig a 2020 februárival. Minden banknak 60 napja lesz rá, hogy átszámolja a tartozásokat. A személyi hitellé alakított hitelkártya- és folyószámlahitelek esetében a kamatkülönbözettel is el kell számolniuk a bankoknak.

Ez azt jelenti, hogy a bankok legfeljebb 13,19 százalékos kamattal számolhatnak, ennyi volt ugyanis a személyi hitelek átlagos kamatlába tavaly februárban. Így azok, akinek 20-30 százalék volt a hitelkamata, sok veszteséget úsznak meg.

De a 13,19 százalékos kamat is elég magas ahhoz, hogy hosszú időre megnyújtsa a fizetési időszakot, így a bankok és a jegybank is arra kérik az adósokat, hogy aki tud törleszteni, törlesszen, mert nem éri meg bennmaradni a moratóriumban, amelyet 2022 júniusáig meghosszabbított meg a kormány a rászorulók és gyereket nevelők számára.