HOGY VÉDHETJÜK MEG FÖLDÜNKET?

nagy fokú beton, aszfaltfedettség, talajtakarás a vizet át nem eresztő réteggel a talajvízszint csökkenéséhez vezet. A túlzó vízhasználat medencék, kertlocsolás megint csak a talajvíz talajréteg, talajvíz réteg kiszáradásához vezet. A talajt nem takaró növényzet túl forrósodik, ahogy a talaj is. A talaj a víz megtartására alkalmatlanná válik. Légköri aszály lép föl.
Mi a megoldás?
✅Ültess fákat: összefüggő lombkoronájú, több szintű lombkoronájú erdő kialakítása a cél. Ez csökkenti a hőmérsékletet, párásít.
✅Takard a talajt mulch-csal; fenyő-, szalma-, forgács mulch. Megtartja a vizet a talajban, kevesebbet kell locsolni. Megóvja a talajt a szélkároktól és meggátolja a víz általi elhordást, az eróziót.
✅Mellőzd a nem őshonos gyepeket. A levágott füvet komposztáld. Így visszakerül a talajba a tápanyag. Nem kell műtrágyázni. A talajvíz tiszta marad.
✅Gyűjtsd telken belül az esővizet hordókban.
✅ Használd fel a ruhaszárító vizet felmosásra.
✅Ha van rá módod, tisztítsd a szennyvizet házon belül.
✅Csapadékvíz elvezető árokba sose köss szennyvizet.
✅Nem kell minden héten autót mosni. Ha mégis. Tedd magas nyomású tisztítóval, vagy újrahasznosított vizet alkalmazó mosóval. Az környezetbarátabb, mert kevesebb vizet használ.
✅Használhatsz csepegtetéses eljárású öntözőrendszert, még a balkonodon is.
✅Medence esetén használj biológiailag lebomló vegyszereket, amely egész idény alatt tisztán tartja a vizet, így elég csak a párolgást pótolni.
✅Termeld meg saját magad a zöldségeket. Finomabb és a gyermeked önellátásra tanul.
✅Itasd a madarakat, méheket nyáron a hőségben.
✅ Légkondi helyett a föld alatti légcserélő rendszerek, az árnyékolt épületek, vastag falak, széles tetők jelentenek lényeges megoldást. A cseréptető, lemeztető hatalmas hőteget tárol, amely visszasugározza este a meleget. A ház nem tud lehűlni.
✅Ha teheted, nyáron aludj minél többet a szabadban. Jó buli a gyerekekkel, kellemes pihenés és feltöltődés.
✅Ne terheld hosszasan lebomló, károsító vegyszerekkel a talajvizet, szennyvizet.
Via Rozmaring Erdei Iskola facebook oldala